The Malaysia Post

Kecederaan meningkat sebanyak 20 peratus musim lalu di tengah-tengah jadual yang padat, kajian mendapati

Peningkatan Kecederaan

Kecederaan di lima liga utama Eropah meningkat sebanyak 20 peratus pada musim lalu dan menyebabkan kelab menanggung kos kira-kira setengah bilion pound, satu kajian baharu mendapati, menimbulkan kebimbangan mengenai kebajikan pemain di tengah-tengah kesesakan perlawanan.

Indeks Kecederaan Bola Sepak Eropah Howden broker insurans untuk musim 2021-22 menganggarkan kos kecederaan meningkat 29 peratus kepada £513.2 juta (RM2.5 bilion), dengan juara Perancis Paris St Germain mendahului senarai itu pada £34.2 juta.

Kos kecederaan dikira dengan mendarabkan kos harian pemain dengan bilangan hari mereka tidak tersedia. Inflasi upah juga memainkan peranan dalam kenaikan itu.

Liga Perdana melaporkan kecederaan paling banyak (1,231) diikuti oleh Bundesliga Jerman (1,205) dan LaLiga Sepanyol (848).

Real Madrid mencatatkan jumlah ketiadaan tertinggi iaitu 114 manakala Bayern Munich dan Chelsea kedua-duanya mengalami 97 kecederaan.

“Jika anda melihat pada dua musim lepas, adalah munasabah untuk membuat kesimpulan gangguan pada perlawanan (akibat Covid-19) dan kesesakan memberi kesan ke atas dari segi kejadian kecederaan,” kata James Burrows, ketua sukan di Howden.

Sebab Peningkatan Kecederaan

Burrows menambah gaya permainan sengit kelab Inggeris dan Jerman, ditambah pula dengan mereka mencapai peringkat akhir kejohanan benua, menyumbang kepada senarai kecederaan mereka yang semakin meningkat.

Pemain di bawah umur 21 tahun amat terjejas, dengan jumlah kecederaan mereka meningkat sepuluh kali ganda dalam empat tahun terakhir, daripada 30 pada 2018-19 kepada 326 pada 2021-22.

“Daripada semua analisis, yang paling banyak melompat dari halaman,” kata Burrows. “Jika kita melihat pada dua musim lalu dan kesan pandemik, kita melihat kelab kehilangan beberapa pemain senior dan terpaksa menggunakan pemain muda dengan lebih kerap.

“Dan sekali lagi dengan gaya mendesak Liga Perdana dan Bundesliga, anda akan membuat hipotesis bahawa terdapat permintaan yang lebih besar untuk kohort pemain yang lebih muda itu.”

Piala Dunia Musim Sejuk

Walaupun impak Covid-19 semakin berkurangan, kelab akan menghadapi cabaran baharu musim ini dengan 20 Nov-Dis. Piala Dunia 18 di Qatar, kali pertama acara pameran itu diadakan pada musim sejuk.

Penutupan permainan kelab selama enam minggu akan memerlukan jadual perlawanan yang lebih ketat dan rehat musim sejuk yang lebih pendek untuk pemain.

“Ini kali pertama kami pernah melihat gangguan pada pertengahan musim yang kelihatan seperti ini,” kata Burrows.

“Cuti musim sejuk mempunyai kesan yang sangat jelas dari segi mengurangkan kelaziman dan kejadian kecederaan pada bulan Disember dan Januari khususnya, dan kehilangan tahun ini, anda akan mengatakan akan mempunyai kesan yang ketara.”

Ketidakhadiran bukan berkaitan Covid-19 menurun semasa cuti musim sejuk di seluruh liga — 352 pada Januari berbanding 411 pada bulan sebelumnya.

Bagaimanapun, Burrows berkata pemain yang tidak dipilih untuk pasukan kebangsaan mereka akan mendapat rehat pertengahan musim yang lebih lama yang boleh mengimbangi potensi kecederaan yang dialami semasa kejohanan itu.

Baca Lagi| Charles Santiago menolak laporan yang mendakwa dia tidak akan mempertahankan kerusi Klang

Baca Lagi| Mengapakah rakyat Malaysia terjerumus dengan penipuan pekerjaan maut di Kemboja, dan apakah yang Putrajaya lakukan untuk menghalang lebih ramai mangsa?

Read Previous

Mengapakah rakyat Malaysia terjerumus dengan penipuan pekerjaan maut di Kemboja, dan apakah yang Putrajaya lakukan untuk menghalang lebih ramai mangsa?

Read Next

‘Deadpool 3’ membawa kembali Hugh Jackman sebagai Wolverine, ditetapkan untuk keluaran 2024 (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.