The Malaysia Post

Mengapakah rakyat Malaysia terjerumus dengan penipuan pekerjaan maut di Kemboja, dan apakah yang Putrajaya lakukan untuk menghalang lebih ramai mangsa?

Perhambaan Moden

Perhambaan moden, seolah-olah sukar dipercayai, wujud pada tahun 2022.

Ia digambarkan sebagai eksploitasi teruk orang untuk keuntungan peribadi atau komersial, dan kelazimannya – dalam bentuk penipuan pekerjaan yang menjanjikan gaji tinggi untuk kerja mudah di luar negara – hanya meningkat sepanjang tahun lalu selepas Covid-19, yang memusnahkan beribu-ribu, jika tidak berjuta-juta nyawa dan mata pencarian dan memaksa orang untuk mengambil risiko untuk memenuhi keperluan dan menyokong orang yang mereka sayangi melalui masa yang paling sukar.

Penggera di Malaysia kini berbunyi dengan kuat dan jelas selepas seorang warganegara Malaysia berusia 23 tahun bernama Goi Zhen Feng menjadi kematian pertama yang direkodkan di Malaysia akibat penipuan pekerjaan di luar negara.

Dia meninggal dunia pada 11 Mei di Hospital Mae Sot, di Mae Sot, Thailand, sebuah bandar di barat Thailand yang bersempadan dengan Myanmar.

Goi, seorang guru dalam latihan, kononnya ditahan di Myawaddy, Myanmar, yang bersempadan dengan Mae Sot. Menurut doktornya yang merawatnya di Hospital Mae Sot, Goi telah didera dan dipukul teruk sebelum dibuang ke hospital pada April di bawah nama palsu “Mun Jun Hong” dan nombor pasport palsu, menyebabkan pihak berkuasa tidak dapat menghubungi keluarganya kembali di Ipoh, Perak.

Jenazahnya dikebumikan di tanah perkuburan Si Racha di wilayah Chonburi dengan nama palsu.

Ini telah menetapkan nada mendesak di Putrajaya untuk menamatkan penipuan ini dan membawa pulang ratusan rakyat Malaysia yang lain yang telah menjadi mangsa sindiket ini sebelum mereka berakhir seperti Goi.

Tetapi siapa yang menjalankan sindiket ini? Apa yang mereka mahu dan bagaimana mereka memikat beribu-ribu orang untuk jatuh terus ke dalam perangkap mereka? Berapa ramai sebenarnya yang ditahan di luar negara dan apakah pendirian kerajaan dalam isu ini?

Siapakah penipu ini dan bagaimana mereka beroperasi?

Sindiket penipuan pekerjaan ini kononnya diketuai oleh samseng dari China yang menjalankan penipuan mereka dari kompaun selamat yang kebanyakannya ditemui di Sihanoukville, sebuah bandar pantai di hujung semenanjung tinggi di barat daya Kemboja di Teluk Thailand, tetapi juga mempunyai pos-pos di bandar sempadan kasino Laos dan Myanmar, di mana mereka boleh mengangkut dengan mudah mereka yang telah mereka jerat ke sana ke mari.

Mereka beroperasi melalui profil palsu dan laman web bayangan yang canggih, dan menyiarkan peluang pekerjaan di luar negara melalui media sosial untuk memikat belia yang dibebani hutang dari Malaysia dan negara Asia Tenggara lain dengan janji gaji tinggi dalam jualan dalam talian atau cinta abadi, sebelum memperhambakan mereka untuk dibawa. menipu diri mereka sendiri atau berisiko dipukul hingga habis, dijual kepada sindiket lain atau organ mereka dituai.

Laporan daripada mangsa yang telah dihantar pulang menceritakan kisah tentang apa yang mereka sifatkan sebagai neraka, dengan pasport dan telefon peribadi mereka dirampas sebaik tiba di kompaun yang mereka tidak dibenarkan pergi, tinggal di bilik sempit yang kecil tanpa pakaian selain pakaian di belakang mereka. .

Mangsa penipuan ini dipaksa bekerja 15 jam sehari, sering kali kelaparan, dipukul atau terkena renjatan elektrik dengan belantan elektronik, dibius, dirogol atau dibunuh jika mereka tidak mematuhi tawanan mereka atau tidak memenuhi sasaran “jualan” mereka.

Mereka berada di bawah pengawasan yang berterusan, hidup dalam ketakutan yang kekal, dan terpaksa memeras sejumlah besar wang daripada ahli keluarga mereka untuk dibebaskan dan kembali dari penderitaan neraka mereka.

Seorang mangsa yang dinamakan sebagai Eric dilaporkan berkata dia dibawa ke sebuah kawasan pedalaman di Kemboja dan diberikan telefon bimbit untuk bekerja di sebuah syarikat penipuan telefon.

Beliau menambah bahawa mereka diberi amaran supaya tidak menggunakan telefon bimbit untuk menghubungi orang luar, mengambil gambar dan video serta menghantar maklumat kawasan itu.

Berapa ramai rakyat Malaysia yang telah menjadi mangsa penipuan ini?

Secara rasmi, setiausaha polis Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata pada 19 Ogos bahawa sejumlah 238 rakyat Malaysia telah menjadi mangsa sindiket penipuan pekerjaan di luar negara antara 2021 dan kemudian, dengan 168 dalam cengkaman kumpulan ini.

Duta Besar Malaysia ke Kemboja Datuk Eldeen Husaini Mohd Hashim berkata mangsa rakyat Malaysia terpikat dengan gaji tinggi yang ditawarkan oleh penipuan itu — antara AS$2,000 hingga AS$4,000 (RM9,000 hingga 18,000) — biasanya disebarkan melalui media sosial seperti Facebook, Telegram dan WhatsApp.

Beliau membahagikan mangsa kepada dua kategori — yang pertama adalah mereka yang mempunyai kelayakan seperti diploma, manakala yang kedua terdiri daripada golongan muda berumur 10 hingga 30 tahun tanpa kelayakan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad juga memberitahu akhbar pada 20 September bahawa jumlah sebenar mangsa tidak dapat dipastikan kerana hanya kira-kira separuh daripada kes telah dilaporkan kepada polis, menyebabkan pihak berkuasa tidak dapat meletakkan jumlah tepat mangsa warga Malaysia yang telah terjerumus ke dalam perangkap sindiket.

Bagaimanapun, menurut keterangan seorang warga Malaysia yang diselamatkan yang hanya mahu dikenali sebagai Seah, dia mendakwa dia melihat secara langsung terdapat lebih 1,000 rakyat Malaysia kini menjadi hamba sindiket itu hanya di dalam bangunan tempat dia ditahan di Myawaddy.

“Di setiap tingkat terdapat kira-kira 300 orang, kebanyakannya rakyat Malaysia. Mereka juga dipukul jadi saya tahu mereka juga mangsa,” katanya dalam sidang media di Wisma MCA pada 8 Jun lalu.

Mangsa bernama Eric turut berkongsi dia disimpan di sebuah bangunan 13 tingkat menyerupai sebuah hotel dan terdapat 10 kumpulan terdiri daripada 10 orang atau lebih bagi setiap kumpulan di setiap tingkat bangunan itu.

Sejak awal September, beberapa mangsa telah dibawa pulang dengan Kementerian Luar berkata sejumlah 123 daripada 153 mangsa sindiket tersebut telah diselamatkan.

Bagaimanapun, Eldeen Husaini juga berkata ada juga yang enggan pulang ke Malaysia, kerana mereka adalah pelarian atau mangsa yang bersembunyi daripada peminjam.

Apa yang kerajaan Malaysia buat?

Dengan tekanan yang semakin meningkat terhadap kerajaan oleh keluarga mangsa, ahli parlimen dari kedua-dua spektrum politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memerangi pemerdagangan manusia rakyatnya, Putrajaya telah menyatakan komitmennya untuk memastikan kepulangan semua rakyatnya dan sedang membuat usaha melalui semua saluran yang tersedia untuk mereka.

Kematian Goi adalah dorongan yang diperlukan untuk Putrajaya meletakkan perkara ini di bahagian atas senarai mereka, selepas memorandum dihantar kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk mendapatkan bantuan dan campur tangan kerajaan dalam isu penipuan pekerjaan di luar negara dengan rakyat Malaysia sebagai mangsa. dihantar oleh sekumpulan NGO.

Beliau kemudian mengarahkan Dr Abdul Latiff untuk bertanggungjawab ke atas perkara itu, dan pada 20 September, menteri fungsi khas itu berkata beliau akan membawa isu penipuan pekerjaan melibatkan mangsa warga Malaysia di luar negara kepada Kabinet selepas mempengerusikan mesyuarat dengan keluarga Goi dan NGO.

Kementerian Dalam Negeri juga dilaporkan berkata masalah itu adalah antara perkara yang dibangkitkan pada Mesyuarat Menteri-menteri Asean mengenai Jenayah Transnasional ke-16, dengan pasukan petugas dibentuk di bawah polis bersama Interpol, Polis Asean dan agensi penguatkuasaan lain.

Pada 27 September, Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah mempengerusikan mesyuarat penyelarasan dengan agensi kerajaan untuk memperhalusi, merangka, memantau dan melaksanakan tindakan berhubung kes sindiket penipuan pekerjaan melibatkan warganegara Malaysia di luar negara.

Beliau berkata dalam pertemuan itu, agensi penguatkuasaan telah membentangkan hasil siasatan, menggariskan penyelarasan teknikal dan menggerakkan operasi antara agensi bukan sahaja untuk menyelamatkan mangsa, tetapi untuk membawa penjenayah sindiket ke muka pengadilan.

Baca Lagi| Kementerian Kesihatan menggugurkan keperluan topeng pada pesawat

Baca Lagi| Charles Santiago menolak laporan yang mendakwa dia tidak akan mempertahankan kerusi Klang

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Charles Santiago menolak laporan yang mendakwa dia tidak akan mempertahankan kerusi Klang

Read Next

Kecederaan meningkat sebanyak 20 peratus musim lalu di tengah-tengah jadual yang padat, kajian mendapati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.