The Malaysia Post

Hanya rundingan yang diadakan oleh kepimpinan Umno dianggap sah, kata PM Ismail Sabri

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata sebarang rundingan membabitkan Umno hanya akan dianggap sah apabila ia diputuskan oleh pucuk pimpinan parti.

Naib presiden Umno itu berkata sebarang rundingan perlu dilakukan mengikut dasar parti.

“Parti mesti memutuskan siapa yang layak mewakili parti untuk berunding dan sebagainya. Jika anda pergi sebagai individu, anda tidak boleh dianggap sebagai mewakili parti.

“Apa sahaja rundingan yang akan dijalankan, ia mesti dibuat secara rasmi dan diputuskan oleh Umno…rundingan yang dibuat pada mesyuarat tidak rasmi tidak akan dianggap sebagai keputusan untuk Umno,” katanya selepas merasmikan Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2022 di Dewan Rakyat. Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) hari ini.

Ismail Sabri berkata demikian ketika ditanya mengenai dakwaan seorang pemimpin PAS mengenai ceramah sulit antara parti itu dan Umno bagi memastikan pergaduhan secara langsung dengan Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Mursyidul Am PAS Hashim Jasin dilaporkan berkata parti itu cuba menyedarkan Umno bahawa musuh sebenar yang dihadapinya pada PRU15 ialah PH, dan bukannya Bersatu.

Mengenai cadangan PAS untuk mengadakan rundingan mengenai 27 kerusi Parlimen kritikal pada PRU15, Ismail Sabri berkata cadangan itu boleh dibawa ke mesyuarat Majlis Tertinggi Umno untuk dibincangkan.

PAS, pada perhimpunan agungnya di Kedah baru-baru ini, menyatakan harapan untuk berunding dengan Barisan Nasional (BN) mengenai 27 kerusi Parlimen yang kritikal.

Read Previous

Ratu Elizabeth meninggal dunia pada usia 96 tahun, menamatkan era untuk Britain

Read Next

Kini, Speaker berkata status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan terus dipelihara melalui bidaan untuk semakan Mahkamah Persekutuan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.