The Malaysia Post

Kini, Speaker berkata status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan terus dipelihara melalui bidaan untuk semakan Mahkamah Persekutuan

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak akan kekal sebagai Ahli Parlimen Pekan sementara menunggu permohonannya untuk pengampunan diraja dan semakan Mahkamah Persekutuan terhadap keputusannya mengekalkan sabitan SRC International, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun mengulangi hari ini.

Pada Isnin, Azhar mengesahkan menerima dokumen yang menunjukkan Najib telah memfailkan petisyennya untuk pengampunan diraja dalam tempoh 14 hari daripada keputusan Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos untuk mengekalkan sabitan dan hukumannya dalam kes SRC.

Beliau kemudian berkata bahawa ini bermakna Najib tidak akan hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen Pekan serta-merta dan status Ahli Parlimennya kemudiannya bergantung kepada keputusan bidaan pengampunan.

Hari ini, Azhar mengesahkan menerima dokumen tambahan, kali ini menunjukkan Najib juga telah memfailkan permohonan untuk meminta Mahkamah Persekutuan menyemak keputusannya sendiri dalam kes SRC.

“Mengambil kira petisyen pengampunan yang telah dibuat sebelum ini dan juga usul telah difailkan, oleh itu status YB DSN sebagai Ahli Parlimen Pekan pada masa ini tidak berubah dan hanya akan dimuktamadkan selepas kedua-dua petisyen untuk pengampunan dan usul itu diselesaikan, ” kata Azhar dalam satu kenyataan hari ini, merujuk Najib sebagai “YB DSN” dan permohonan semakan sebagai “usul”.

Pada 6 September, Najib melalui firma peguamnya Shafee & Co memohon Mahkamah Persekutuan menyemak keputusannya kira-kira dua minggu lalu untuk mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun berserta denda RM210 juta dalam kes SRC.

Azhar hari ini berkata beliau menerima surat daripada firma guaman Shafee & Co bertarikh 7 September berhubung permohonan semakan Najib.

Azhar menambah, firma guaman itu juga melampirkan notis usul atau permohonan semakan sebenar bertarikh 6 September, afidavit sokongan Najib atau akuan bersumpah yang dibuatnya pada 6 September untuk menyokong permohonan semakannya, dan sijil tergesa-gesa 6 September, iaitu biasanya dokumen yang difailkan untuk meminta mahkamah mendengar perkara dengan segera.

Azhar berkata, Shafee & Co turut menyediakan surat bertarikh 6 September untuk menunjukkan Mahkamah Persekutuan mengakui menerima pemfailan permohonan semakan pada 6 September itu sendiri.

Melihat permohonan semakan yang difailkan di Mahkamah Persekutuan sebagai prosiding mahkamah berhubung sabitan dan hukuman Najib, Azhar berkata ini akan berada di bawah kategori “mana-mana prosiding mahkamah lain” di bawah Perkara 48(4)(b) Perlembagaan Persekutuan.

Azhar kemudian membuat kesimpulan bahawa kerana permohonan semakan difailkan dalam tempoh 14 hari yang diperlukan untuk mengekalkan status Ahli Parlimen Pekan Najib buat sementara waktu, yang terakhir tidak akan hilang kelayakan serta-merta daripada terus menjadi Ahli Parlimen.

“Memandangkan usul ini difailkan dalam tempoh 14 hari dari tarikh keputusan Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos, berdasarkan Perkara 48(4)(b) Perlembagaan Persekutuan, kehilangan kelayakan YB DSN hanya akan berkuat kuasa selepas usul itu dilupuskan (jika usul itu ditolak),” jelas Azhar.

Ini bermakna selain bidaan pengampunan yang difailkan pada 2 September, permohonan semakan yang difailkan pada 6 September juga akan membolehkan Najib terus menjadi ahli Parlimen Pekan, walaupun jika hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta akan menyebabkan kehilangan kelayakannya.

Ini kerana Perkara 48(4)(a) dan Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan kehilangan kelayakan ahli Parlimen 14 hari dari hari dia disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman penjara sekurang-kurangnya satu tahun atau denda sekurang-kurangnya RM2,000 dan belum mendapat pengampunan percuma. Hukuman Najib dalam kes SRC sudah melebihi jumlah denda atau bilangan tahun penjara.

Tetapi peguam perlembagaan telah menjelaskan kepada Malay Mail bahawa Perkara 48(4)(b) dan Perkara 48(4)(c) akan membolehkan Najib menangguhkan kehilangan kelayakannya sebagai Ahli Parlimen selagi dia memohon pengampunan atau semakan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam tempoh 14 hari dari keputusan 23 Ogos, dengan status Ahli Parlimen Pekan beliau kemudiannya boleh diteruskan sehingga pengampunan atau semakan diputuskan.

Peguam Perlembagaan K. Shanmuga berkata tarikh akhir 14 hari itu bermakna hari terakhir untuk Najib memfailkan pengampunan atau semakan adalah pada 6 September, berdasarkan bagaimana bilangan hari dikira di bawah peruntukan perlembagaan.

Jika anda ingin tahu mengapa Najib boleh mengekalkan kerusi Ahli Parlimen Pekan buat masa ini tetapi tidak akan dapat menyertai pilihan raya umum akan datang untuk bertanding di mana-mana kerusi, baca laporan Malay Mail mengenai penjelasan peguam di sini.

Read Previous

Hanya rundingan yang diadakan oleh kepimpinan Umno dianggap sah, kata PM Ismail Sabri

Read Next

‘God Save the Queen’ yang menyedihkan berbunyi di Istana Buckingham

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.