The Malaysia Post

‘God Save the Queen’ yang menyedihkan berbunyi di Istana Buckingham

Orang ramai yang menangis di luar Istana Buckingham menyanyikan lagu sedih “God Save the Queen” ketika berita mengenai kematian Elizabeth II pada hari Khamis.

Beratus-ratus menahan hujan lebat untuk berdiri di pagar istana selepas diumumkan bahawa doktor telah meletakkan raja di bawah pengawasan perubatan di Balmoral, estet Scotlandnya.

Pelangi yang terang membangkitkan semangat buat sementara waktu, tetapi suasana menjadi sedih pada 6:30 petang (1730 GMT) apabila berita seismik diumumkan, mencetuskan laungan “oh tidak”, menurut seorang wartawan AFP.

Ada yang menangis ketika bendera Union Jack di kediaman ratu di London diturunkan, sebelum kesunyian menyelubungi orang ramai.

Pelangi lain muncul ketika bendera itu diturunkan di kediamannya di Istana Windsor di luar London.

“Dia menjadi ratu selama saya masih hidup, dia menjadi ratu selama ibu bapa saya masih hidup,” kata broker mata wang Charlie Wolstenholme kepada AFP.

“Jadi dia benar-benar bahagian yang sangat penting dalam fabrik. Anda tahu, ia akan menjadi dahsyat.” Suzan Antonowicz membandingkannya dengan kehilangan ahli keluarga.

“Dia adalah ibu kepada negara kita. Dia heroik dalam banyak situasi. Rasa hormat saya terhadapnya adalah luar biasa, tetapi cinta saya lebih besar. Kami akan bersedih atas kehilangan kami selama bertahun-tahun,” katanya.

Sambil menahan sebak, Joshua Ellis, 24, berkata dia “terkejut”.

“Setiap kali orang memerlukan sokongan dia ada di sana. Dia juga merupakan pautan kepada nenek saya, yang merupakan peminat setianya dan meninggal dunia tahun lalu.”

‘Hati nurani negara’

Pemandu teksi hitam terkenal London berbaris di Mall, jalan menuju ke Istana Buckingham, sebagai penghormatan, manakala lampu neon Piccadilly Circus bersinar dengan gambar mendiang raja. Penyokong kelab bola sepak Liga Perdana, West Ham secara spontan menyanyikan lagu “God Save the Queen” sebelum perlawanan Liga Persidangan Europa mereka, manakala penyokong Manchester United berdiam diri seminit sebelum perlawanan mereka.

“Dia adalah hati nurani kami. Dia seperti nenek negara,” kata Sophie, 27.

Ramai yang mengucapkan selamat tinggal di Istana Buckingham, ada yang membawa bunga, datang dari luar UK.

“Sebagai orang Perancis, saya juga tersentuh dengan ini,” kata pelajar Chloe Papeil.

“Dia adalah sebahagian daripada budaya Inggeris, tetapi juga budaya global.” Ratu itu — tokoh yang dikenali serta-merta oleh berbilion-bilion orang di seluruh dunia — berada dalam tahun Jubli Platinumnya, menandakan 70 tahun sejak dia menggantikan bapanya raja George VI pada tahun 1952.

Raja yang paling lama berkhidmat di Britain telah dilanda masalah kesihatan sejak Oktober lalu yang menyebabkan dia bergelut untuk berjalan dan berdiri.

Berita tersebar dengan pantas ke seluruh negara yang terkejut, dengan pengumuman di ruang awam, termasuk kereta api dari London ke Edinburgh.

“Saya buntu, ia sangat menyedihkan,” kata peguam Rory Turbet, 38, yang sedang dalam perjalanan dengan kereta api untuk majlis perkahwinan.

“Ramai rakyat British akan berasa seperti itu; dia sentiasa hadir dalam kehidupan orang ramai,” katanya kepada AFP.

Di jalan-jalan di London, penerbit animasi Toni Cunningham memberitahu AFP: “Saya berasa sangat sedih, saya rasa nana (nenek) saya telah meninggal dunia.

“Dia melakukan banyak perkara untuk negara ini, dia berada di sini untuk kami.”

Read Previous

Kini, Speaker berkata status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan terus dipelihara melalui bidaan untuk semakan Mahkamah Persekutuan

Read Next

Man United tewas kepada Sociedad, Marquinhos memberi inspirasi kepada Arsenal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.