The Malaysia Post

Ratu Elizabeth meninggal dunia pada usia 96 tahun, menamatkan era untuk Britain

Ratu Elizabeth, raja paling lama memerintah Britain, tokoh negara dan kehadiran yang tinggi di pentas dunia selama tujuh dekad, meninggal dunia secara aman di rumahnya di Scotland pada Khamis pada usia 96 tahun.

“Kematian Ibu tercinta, Yang Mulia Permaisuri, adalah detik kesedihan terbesar bagi saya dan semua ahli keluarga saya,” kata raja baharu, anak sulungnya Charles.

“Kami sangat berduka atas pemergian seorang Raja yang dihormati dan seorang ibu yang amat disayangi. Saya tahu kehilangannya akan sangat dirasai di seluruh negara, Alam dan Komanwel, dan oleh ramai orang di seluruh dunia,” kata lelaki berusia 73 tahun itu dalam satu kenyataan.

Berita bahawa kesihatan ratu semakin merosot muncul sejurus selepas tengah hari Khamis apabila doktornya berkata dia berada di bawah pengawasan perubatan, mendorong keluarganya bergegas ke Scotland untuk berada di sisinya.

Beribu-ribu orang berkumpul di luar Istana Buckingham, di tengah London, dan keadaan menjadi senyap apabila bendera diturunkan separuh tiang. Orang ramai melonjak ke pintu pagar apabila notis mengumumkan kematian satu-satunya raja yang paling ramai rakyat Britain yang pernah dikenali dilampirkan pada pintu besi hitam.

Di boulevard Mall besar menuju ke istana, teksi hitam London berbaris sebagai penghormatan.

Istana Buckingham berkata Raja Charles III dan isterinya Camilla, Permaisuri Permaisuri, akan kekal di Istana Balmoral, tempat permaisuri meninggal dunia, sebelum kembali ke London pada hari Jumaat, apabila baginda dijangka berucap kepada negara itu.

Selepas kematian Elizabeth, Charles secara automatik menjadi raja di United Kingdom dan ketua negara bagi 14 alam lain termasuk Australia, Kanada dan New Zealand.

‘Kejutan besar kepada negara’

Ratu telah mengalami apa yang disebut oleh Istana Buckingham sebagai “masalah mobiliti episod” sejak akhir tahun lalu, memaksanya untuk menarik diri daripada hampir semua pertunangan awamnya. Suaminya yang berusia 73 tahun, Putera Philip, meninggal dunia pada 2021.

Tugas awam terakhirnya datang hanya pada hari Selasa, apabila dia melantik Liz Truss perdana menteri — hari ke-15 pemerintahannya.

“Kematian Duli Yang Maha Mulia Permaisuri adalah satu kejutan besar kepada negara dan dunia,” kata Truss di luar pejabatnya di Downing Street di mana bendera, seperti di istana diraja dan bangunan kerajaan di seluruh Britain, diturunkan.

“Melalui tebal dan nipis, Ratu Elizabeth II memberikan kami kestabilan dan kekuatan yang kami perlukan. Dia adalah semangat Great Britain – dan semangat itu akan kekal.” Berita itu mengejutkan bukan sahaja orang di Britain, dengan ucapan takziah mencurah-curah daripada para pemimpin di seluruh dunia. Di Paris, Datuk Bandar mengumumkan lampu Menara Eiffel akan dimatikan sebagai menghormati pemergiannya.

“Warisan beliau akan kelihatan besar dalam halaman sejarah British, dan dalam kisah dunia kita,” kata Presiden AS Joe Biden dan isterinya Jill dalam satu kenyataan.

Ratu Elizabeth II, yang juga ketua negara tertua dan paling lama berkhidmat di dunia, menaiki takhta berikutan kematian bapanya Raja George VI pada 6 Februari 1952, ketika dia baru berusia 25 tahun.

Dinobatkan

Dia dinobatkan pada bulan Jun tahun berikutnya. Pertabalan pertama yang disiarkan di televisyen adalah gambaran awal dunia baharu di mana kehidupan diraja akan semakin diteliti oleh media.

“Saya dengan ikhlas telah berjanji untuk berkhidmat kepada anda, kerana begitu banyak daripada anda telah berjanji untuk saya. Sepanjang hidup saya dan dengan sepenuh hati saya akan berusaha untuk menjadi layak mendapat kepercayaan anda,” katanya dalam ucapan kepada rakyatnya pada hari pertabalannya.

Elizabeth menjadi raja pada masa ketika Britain masih mengekalkan banyak empayar lamanya. Ia muncul daripada kemusnahan Perang Dunia Kedua, dengan catuan makanan masih berkuat kuasa dan kelas serta keistimewaan masih dominan dalam masyarakat.

Winston Churchill adalah perdana menteri Britain pada masa itu, Josef Stalin mengetuai Kesatuan Soviet dan Perang Korea sedang berkecamuk.

Dalam dekad berikutnya, Elizabeth menyaksikan perubahan politik yang besar dan pergolakan sosial di dalam dan luar negara. Kesengsaraan keluarganya sendiri, terutamanya perceraian Charles dan mendiang isteri pertamanya Diana, dimainkan dalam tatapan umum.

Walaupun kekal sebagai simbol kestabilan dan kesinambungan yang berkekalan untuk rakyat Britain pada masa kemerosotan ekonomi negara yang relatif, Elizabeth juga cuba menyesuaikan institusi beraja purba dengan tuntutan era moden.

“Dia telah berjaya memodenkan dan mengembangkan monarki tidak seperti yang lain,” kata cucunya Putera William, yang kini pewaris takhta, dalam dokumentari 2012.

Rekod

Elizabeth ialah raja ke-40 dalam keturunan diraja yang mengikuti Norman King William the Conqueror, yang menuntut takhta Inggeris pada 1066 selepas mengalahkan pemerintah Anglo-Saxon Harold II di Pertempuran Hastings.

Pemerintahannya yang panjang bermakna dia berulang kali memecahkan rekod untuk penguasa British. Apabila dia melepasi lebih daripada 63 tahun nenek moyangnya Queen Victoria menghabiskan takhta, dia berkata ia bukan mercu tanda yang pernah dicita-citakannya.

“Tidak dapat tidak, umur yang panjang boleh melepasi banyak peristiwa penting – saya sendiri tidak terkecuali,” katanya.

Perkahwinannya dengan Putera Philip berlangsung selama 73 tahun, sehingga kematiannya pada April 2021, dan mereka mempunyai empat anak, Charles, Anne, Andrew dan Edward.

Dia tidak pernah memberi temu bual media dan pengkritik berkata dia kelihatan jauh dan menyendiri.

Tetapi bagi sebahagian besar rakyatnya, yang mana dia adalah satu-satunya raja yang mereka kenali, dia adalah seorang tokoh yang dihormati dan dikagumi. Kematiannya menandakan berakhirnya era.

“Dalam tugas awamnya, dia tidak mementingkan diri sendiri dan bijak, dengan kemurahan hati yang luar biasa. Begitulah cara dia hidup – dan bagaimana dia memimpin,” kata bekas Perdana Menteri John Major.

“Bagi berjuta-juta orang – di seluruh Komanwel dan dunia yang lebih luas – dia merangkumi hati dan jiwa negara kita, dan dikagumi dan dihormati di seluruh dunia.” Tinjauan pendapat telah mencadangkan bahawa Charles tidak menikmati tahap sokongan yang hampir sama dan terdapat spekulasi bahawa kehilangan Elizabeth mungkin menyaksikan peningkatan dalam sentimen republik, terutamanya di alam lain.

“Kami tahu bahawa, dalam kehilangan ratu tercinta kami, kami telah kehilangan orang yang kesetiaan, perkhidmatan dan kerendahan hatinya yang teguh telah membantu kami memahami siapa kami melalui perubahan luar biasa berdekad-dekad dalam dunia, negara dan masyarakat kami,” Uskup Agung Canterbury , Justin Welby, berkata.

Pada kematiannya, ratu itu adalah ketua negara bukan sahaja United Kingdom tetapi juga Australia, Bahamas, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, New Zealand, Papua New Guinea, Saint Lucia, Saint Kitts dan Nevis, Tuvalu, Solomon. Kepulauan, Saint Vincent dan Grenadines, dan Antigua dan Barbuda.

Read Previous

Laporan: Mandi air sejuk, sel pengasingan dengan hanya kipas — Najib dilayan seperti banduan lain di Penjara Kajang

Read Next

Hanya rundingan yang diadakan oleh kepimpinan Umno dianggap sah, kata PM Ismail Sabri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.