The Malaysia Post

Laporan: Mandi air sejuk, sel pengasingan dengan hanya kipas — Najib dilayan seperti banduan lain di Penjara Kajang

Bekas perdana menteri yang memalukan Datuk Seri Najib Razak dilaporkan tidak diberi layanan istimewa semasa dipenjarakan dan dikendalikan seperti banduan lain di bawah Peraturan 8 Akta Penjara 2000.

Ahli Parlimen Pekan itu telah ditempatkan di dalam sel yang dilengkapi sama seperti sel khas lain untuk banduan keselamatan tinggi, kata sumber kepada Utusan Malaysia dalam artikel yang diterbitkan hari ini.

“Beliau telah ditempatkan di dalam sel pengasingan untuk menjaga keselamatan di penjara dan untuk Najib sendiri mengikut Peraturan 8 dalam undang-undang berkaitan.

“Sebagai bekas pemimpin terkemuka negara, langkah keselamatan sudah pasti akan diperketatkan bagi memastikan beliau kekal selamat semasa berada dalam jagaan Jabatan Penjara,” kata sumber itu dipetik.

Sumber itu juga dilaporkan berkata Najib tidak digari ketika dibawa menghadiri perbicaraan kesnya yang lain.

Ini kerana dia tidak melakukan sebarang jenayah kekerasan kerana gari hanya digunakan mengikut budi bicara penjara, berdasarkan alasan yang munasabah.

“Rutin yang diikuti Najib adalah sama seperti banduan lain, cuma bezanya Najib diasingkan daripada banduan lain sambil melakukan aktiviti yang sama,” sumber itu dipetik sebagai berkata.

Pada 4 September, Najib dikatakan telah dipindahkan dari selnya ke wad rawatan dalam Penjara Kajang, tetapi wadnya diasingkan daripada banduan lain kerana kebimbangan keselamatan, sumber itu dilaporkan menambah.

Tambahan pula, makanan yang diterima Najib adalah sama seperti yang diberikan kepada banduan lain. Sekiranya dia memerlukan diet khas, bagaimanapun, ini adalah atas saranan pegawai perubatan atas sebab kesihatan, sumber itu dilaporkan berkata.

Penjara itu dilaporkan tidak membenarkan keluarga membawa makanan kepada banduan apabila mereka melawat.

“Najib tidak mendapat layanan istimewa sebagai bekas perdana menteri walaupun diletakkan di dalam sel sendiri dan terpaksa mandi air sejuk, manakala biliknya hanya mempunyai kipas.

“Daripada apa yang dapat dilihat semalam di mahkamah, Najib mengalami alahan kulit akibat kemerahan di lehernya dan dia telah ‘kecut’ sedikit.

“Tiada suis dalam sel Najib. Dia mempunyai alahan yang boleh menyebabkan dia berhenti bernafas semasa tidur, jadi dia perlu menggunakan mesin.

“Walaupun begitu, wayar untuk mesin itu terpaksa dipanjangkan,” sumber itu dilaporkan berkata.

Najib dihantar ke Penjara Kajang pada 23 Ogos selepas panel lima hakim di Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan kesalahannya, hukuman penjara 12 tahun, dan denda RM210 juta kerana menyalahgunakan wang awam RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat SRC International Sdn Bhd. 1MDB.

Read Previous

Bandar mega China Chengdu melanjutkan penutupan kebanyakan daerah apabila Covid merebak

Read Next

Ratu Elizabeth meninggal dunia pada usia 96 tahun, menamatkan era untuk Britain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.