The Malaysia Post

Singapura: Bos pembinaan dipenjara selepas menyerang pekerja dengan palang besi kerana pertikaian gaji

Berang dengan pertikaian dengan pekerjanya mengenai gaji terhutang, seorang bos syarikat pembinaan menghayunkan palang besi ke arah pekerja itu, mencederakan kepalanya.

Hari ini, mahkamah daerah menjatuhkan hukuman penjara tiga minggu kepada Ho Seow Gai, 67, selepas dia mengaku bersalah secara sukarela menyebabkan kecederaan kepada Encik Mia Rashed, seorang warga Bangladesh berusia 39 tahun.

Encik Rashed ialah seorang pekerja Ho Seow Gai Construction secara eponim pada masa kejadian.

Kes itu
Timbalan Pendakwa Raya (DPP) R Arvindren memberitahu mahkamah bahawa pertengkaran antara dua lelaki itu berlaku pada 12 Feb tahun lepas.

Pada 11 Feb, Encik Rashed memberitahu Ho bahawa dia mahu gajinya dibayar, dan lelaki yang lebih tua itu menjawab dia akan membayarnya pada hari berikutnya.

Encik Rashed mengulangi permintaannya pada keesokan harinya dan Ho berkata dia akan bertemu dengannya secara peribadi di tapak perindustrian di Sungei Kadut untuk membincangkan perkara itu. Tidak dinyatakan mengapa beliau memilih lokasi ini.

Apabila pasangan itu bertemu, mereka bertengkar. Akhirnya, Ho merampas sebatang besi seberat hampir setengah kilogram dan mula menyerang Encik Rashed dengannya.

Pukulan pertama mengenai kepala Encik Rashed, manakala pukulan kedua mengenai tangan lelaki yang lebih muda itu, yang dia gunakan untuk mempertahankan dirinya.

Serangan itu menyebabkan Encik Rashed berdarah dan menjerit meminta tolong, yang menarik perhatian pekerja lain yang datang membantunya.

Ho kemudian menghentikan serangannya, membersihkan darah dari lantai dan meninggalkan premis itu sebelum polis tiba.

Encik Rashed telah dihantar ke Hospital Besar Ng Teng Fong, di mana beliau didapati mempunyai luka sepanjang 2cm di dahi dan hirisan cetek di tapak tangannya.

Mahkamah mendengar bahawa Ho membayar bil perubatan Encik Rashed, yang berjumlah lebih daripada S$2,000.

DPP Arvindren, yang memohon hukuman penjara antara tiga dan lima minggu, berkata walaupun kecederaan itu “agak kecil”, Ho telah menyasarkan bahagian yang terdedah pada badan Encik Rashed.

Lebih-lebih lagi, Ho telah menggunakan palang besi, yang disifatkan oleh pendakwa sebagai berbahaya.

“Pertikaian itu adalah mengenai gaji dan tertuduh tidak perlu menggunakan ugutan atau kekerasan,” katanya.

Dalam merayu untuk hukuman ringan untuk anak guamnya, Encik Anil Singh dari Kerta & Sandhu LLC berkata insiden itu adalah “sekali sahaja” dan “luar watak” kerana Ho tidak pernah menunjukkan sebarang kecenderungan untuk keganasan.

Peguam itu menambah bahawa anak guamnya adalah “orang yang membenarkan Rashed berubah menjadi lebih baik” selepas lelaki yang lebih muda itu didapati memiliki rokok tidak berbayar.

“(Ho) bersifat simpatik, dia tidak dapat menahan emosinya apabila perkara yang tidak menyenangkan diucapkan,” kata Encik Singh.

Ho diberi masa untuk mengatur urusannya dan akan memulakan hukumannya pada 23 Ogos. Anak lelakinya dan penjamin membayar wang jaminan sebanyak S$5,000.

Kerana menyebabkan kecederaan secara sukarela, Ho boleh dipenjara sehingga tiga tahun, atau denda sehingga S$5,000, kedua-duanya.

Read Previous

Peguam mengecam larangan seumur hidup DBKL ke atas pemilik Kelab Komedi Crackhouse, katakan menjadi contoh buruk untuk penyalahgunaan kuasa

Read Next

Polis Berlin menyiasat Abbas berhubung komen Holocaust

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.