The Malaysia Post

Rusia merekrut rakyat Syria untuk berperang di Ukraine, kata Pentagon

Rusia sedang merekrut rakyat Syria dan pejuang asing lain ketika ia meningkatkan serangan ke atas Ukraine, kata Pentagon semalam.

Moscow memasuki perang saudara Syria pada 2015 di pihak rejim Presiden Bashar al-Assad, dan negara itu telah terperangkap dalam konflik yang ditandai dengan pertempuran bandar selama lebih sedekad.

Kini, pegawai Jabatan Pertahanan AS berkata, Presiden Rusia Vladimir Putin sedang “dalam misi merekrut” berusaha untuk membawa beberapa pejuang tersebut ke dalam pertempuran di Ukraine.

Menurut Wall Street Journal, pegawai AS berkata bahawa Rusia – yang melancarkan pencerobohan ke negara jiran Eropah Timurnya pada 24 Februari – telah dalam beberapa hari kebelakangan ini merekrut pejuang dari Syria dengan harapan mereka boleh membantu menawan Kyiv.

Seorang pegawai memberitahu harian bahawa beberapa pejuang sudah berada di Rusia bersedia untuk menyertai perjuangan di Ukraine, walaupun tidak serta-merta jelas berapa ramai pejuang telah direkrut.

Butirannya sedikit: pegawai tidak akan membuat spekulasi tentang berapa ramai askar upahan yang telah menyertai perjuangan, atau tentang kualiti pejuang. Tetapi Pentagon berkata tidak ada sebab untuk meragui ketepatan laporan itu.

“Kami percaya bahawa akaun mereka – Rusia – mencari pejuang Syria untuk menambah tentera mereka di Ukraine, kami percaya ada kebenarannya,” kata jurucakap Pentagon John Kirby kepada wartawan apabila ditanya mengenai laporan itu.

Tetapi dengan kuasa tembakan yang sangat besar dan lebih daripada 150,000 tentera yang dikerahkan di tangan Putin, Pentagon berkata ia patut diberi perhatian bahawa dia akan mendapati perlu untuk merekrut tentera upahan.

“Sangat menarik bahawa Encik Putin perlu mendapati dirinya bergantung kepada pejuang asing di sini,” kata Kirby, walaupun dia mengakui Pentagon tidak mempunyai “keterlihatan sempurna” tentang siapa yang menyertai perjuangan itu.

Awal semalam, seorang pegawai kanan pertahanan memberitahu wartawan dengan lebih langsung: “Kami tahu bahawa mereka cuba merekrut rakyat Syria untuk berperang.”

Pejuang asing telah pun memasuki konflik Ukraine di kedua-dua pihak.

Pemimpin orang kuat Chechnya Ramzan Kadyrov, bekas pemberontak yang bertukar menjadi sekutu Kremlin, telah berkongsi video pejuang Chechnya menyertai serangan ke atas Ukraine dan berkata beberapa telah terbunuh dalam pertempuran itu.

Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba mendakwa kira-kira 20,000 sukarelawan asing telah pergi ke negara itu untuk menyertai pasukan Kyiv.

Ibu kota dan bandar kedua terbesar Kharkiv masih dipegang oleh kerajaan Ukraine, manakala Rusia telah merampas bandar pelabuhan Kherson dan meningkatkan serangan ke pusat bandar di seluruh negara.

Baca Lagi | Rusia merekrut rakyat Syria untuk berperang di Ukraine, kata Pentagon

Serangan hampir dua minggu di Rusia telah menyaksikan lebih 1.5 juta orang meninggalkan negara itu dalam apa yang disebut PBB sebagai krisis pelarian yang paling pesat berkembang di Eropah sejak Perang Dunia II. 

Read Previous

Bekas raja Sepanyol Juan Carlos akan tinggal di UAE

Read Next

Kumpulan metal SOG, penyanyi Shila Amzah menang bersejarah di AJL36

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.