The Malaysia Post

Bekas raja Sepanyol Juan Carlos akan tinggal di UAE

Bekas raja Sepanyol Juan Carlos berkata beliau akan tinggal di Abu Dhabi walaupun penyiasatan ditutup terhadap urusan kewangannya yang membawa kepada pengasingan sendiri di UAE, umum keluarga diraja Sepanyol semalam.

“Buat masa ini, saya lebih suka atas sebab peribadi yang tidak membimbangkan sesiapa kecuali diri saya sendiri, untuk terus tinggal secara tetap dan stabil di Abu Dhabi,” Juan Carlos menulis kepada anaknya, raja Sepanyol yang memerintah Felipe VI, dalam surat yang diterbitkan oleh keluarga diraja .

“Nampaknya tepat pada masanya bagi saya untuk mempertimbangkan kepulangan saya ke Sepanyol, tetapi tidak serta-merta,” tambah Juan Carlos, lima hari selepas pendakwa raya Sepanyol menerbitkan keputusannya untuk menggugurkan ketiga-tiga siasatan terhadapnya.

Juan Carlos menjalani buangan sendiri di Emiriah Arab Bersatu pada 2020 di tengah-tengah siasatan, termasuk dakwaan kemungkinan komisen haram yang dikaitkan dengan projek kereta api berkelajuan tinggi di Arab Saudi yang diberikan kepada konsortium Sepanyol pada 2011.

Walaupun dia tidak pernah didakwa dengan sebarang jenayah, siasatan itu mencemarkan reputasinya dan monarki Sepanyol.

Felipe telah mengambil langkah untuk menjauhkan diri daripada bapanya, yang turun takhta dari takhta Sepanyol pada 2014.

Di Abu Dhabi, Juan Carlos berkata dia “menemui ketenangan, khususnya untuk tempoh hidup saya ini walaupun, secara semula jadi, saya akan kerap kembali ke Sepanyol”.

Tambahnya, keputusannya berpindah ke ibu negara Emirati adalah untuk membolehkan anaknya menjalankan fungsinya dengan lebih mudah.

Juan Carlos sebelum ini diraikan sebagai tokoh penting dalam peralihan Sepanyol kepada demokrasi berikutan kematian diktator Francisco Franco pada 1975 sebelum reputasinya tercemar.

“Saya sedar akibat peristiwa masa lalu dalam kehidupan peribadi saya pada pendapat umum dan saya amat menyesalinya,” tulisnya dalam surat itu.

Felipe “menghormati dan memahami kehendak” bapanya, kata keluarga diraja dalam satu kenyataan yang mengandungi surat itu.

Baca Lagi | Bekas raja Sepanyol Juan Carlos akan tinggal di UAE

Penamatan penyiasatan terhadap Juan Carlos berpotensi membuka jalan bagi bekas raja itu untuk kembali ke Sepanyol.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PBB melantik bekas hakim tertinggi Malaysia Richard Malanjum sebagai ombudsman kepada Majlis Keselamatan

Read Next

Rusia merekrut rakyat Syria untuk berperang di Ukraine, kata Pentagon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.