The Malaysia Post

Pendapat: Adakah Pelindung Skrin Diperlukan?

Adakah Pelindung Skrin Benar-benar Penting?

Di tempat kerja, sebuah jabatan memesan beberapa iPad baharu dan membeli pelindung skrin kaca untuk mengelakkan skrin daripada rosak.

Mereka tidak bertanya kepada saya jika mereka memerlukan pelindung skrin, tetapi jika mereka melakukannya, jawapan saya ialah, “Mungkin tidak.”

Sesetengah orang membeli pelindung skrin kerana mereka ingin memastikan kaca hadapan peranti mereka tidak rosak atau tercalar. Orang lain membeli perlindungan tambahan kerana mereka fikir jika mereka menjatuhkan peranti mereka, pelindung skrin kaca akan pecah sebelum skrin sebenar.

Adakah Pelindung Benar-benar Perlu?

Kebanyakan pengeluar peranti hari ini menggunakan pelbagai Corning Gorilla Glass, yang telah melalui banyak generasi, setiap satu dijanjikan akan lebih sukar daripada yang lepas.

Saya akan berpegang teguh dan mengakui bahawa saya telah memiliki telefon pintar kembali ke iPhone generasi pertama, dan iPad sejak ia diperkenalkan, dan saya tidak pernah memecahkan skrin.

Itu Bukan untuk mengatakan Skrin Patah Tidak Berlaku.

Saya telah melihat banyak skrin yang rosak. Di tempat kerja, kami menghantar iPad ke rumah dengan beberapa pesakit, yang masih kanak-kanak, dan ramai yang kembali dengan skrin pecah, walaupun mereka berada di dalam sarung pelindung yang sukar.

Baca Lagi | Taman Air Pulau Pinang Ditutup Dua Minggu selepas Dibuka

Baca Lagi | Sidang Kemuncak G20: Ikatan Tinggi Teluk dan Indonesia

Saya rasa kuncinya ialah sama ada anda kuat pada peranti anda atau tidak.

Jika anda bekerja dalam pembinaan, atau dalam situasi yang serupa di mana banyak kotoran dan habuk mungkin merosakkan skrin, saya mengesyorkan pelindung skrin dan/atau kes pelindung seluruh badan seperti yang terdapat di OtterBox.

Jika anda mempunyai anak kecil, cari sarung yang direka untuk kanak-kanak. Kami telah mula meletakkan iPad dalam bekas yang diperbuat daripada buih padat, yang nampaknya membantu.

Sudah tentu, jika anda cenderung untuk menjatuhkan telefon anda, anda tidak tahu sama ada titisan seterusnya adalah yang akan memecahkan skrin atau meletakkan lekuk yang bagus di sudut peranti anda.

Jika pelindung kaca membuatkan anda berasa lebih terlindung, teruskan dan pasangkannya. Mereka murah dan agak mudah dipasang.

Penggunaan Baik untuk Pelindung Skrin Kaca.

Lima atau lebih tahun yang lalu, saya merosakkan skrin iPhone saya secara kekal dengan membawa iPhone kedua dan meletakkan kedua-duanya di dalam poket belakang saya.

Kaca di hadapan kamera utama iPhone ialah nilam sintetik, yang boleh mencalarkan kebanyakan skrin kaca dengan mudah. Apabila saya mengeluarkan telefon dari poket saya, saya mempunyai beberapa calar bulat kira-kira diameter kamera. Calar tidak pernah keluar. Itulah satu contoh di mana saya menggunakan pelindung skrin kaca di atas kaca tercalar, jadi saya tidak dapat melihat calar itu.

Untuk kebanyakan keadaan lain, kaca telefon atau tablet anda jauh lebih keras daripada mana-mana pelindung kaca, jadi jimatkan wang anda.

Read Previous

Sidang Kemuncak G20: Ikatan Tinggi Teluk dan Indonesia

Read Next

Token Kripto Solana Kehilangan Kebanyakan Nilainya pada 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.