The Malaysia Post

UAE memulakan eksperimen pertama untuk menghasilkan terapi sel imun tempatan

Abu Dhabi Stem Cell Center, sebuah institusi penyelidikan khusus di Abu Dhabi, telah melancarkan percubaan pertama seumpamanya di UAE dan rantau ini untuk menyiasat keberkesanan dan keselamatan terapi sel imun yang dikenali sebagai sel T yang menggunakan reseptor sel CAR T dalam rawatan barah darah seperti myeloma, limfoma dan beberapa jenis leukemia limfoma.

Penubuhan Pusat Stem Sel Abu Dhabi, yang pertama seumpamanya di UAE, muncul pada tahun 2019 dengan tujuan untuk memenuhi permintaan tempatan dan serantau yang semakin meningkat untuk perkhidmatan dan rawatan perubatan yang paling maju dan inovatif di negara ini. usahanya untuk menyampaikan penyelidikan sel stem terbaru di rantau ini mengikut standard kualiti tertinggi dan tahap terbaik. Kepuasan pesakit pada setiap langkah perjalanan perawatan.

Terapi sel imun menggunakan reseptor sel T CAR adalah salah satu teknologi baru yang dikenali secara global untuk imunoterapi yang menggunakan sistem pertahanan badan dengan memprogramkan semula sel-sel imun, yang merupakan komponen penting dalam mekanisme tindak balas anti-tumor badan dan mempersiapkan mereka untuk melakukan pelbagai tugas. dan penghapusan barah. Sel-sel yang diprogramkan ini menjadi bahan hidup yang bergerak ke seluruh badan dan sentiasa menggunakan sistem imun untuk menyerang penyakit.

Dr. Fatima Al Kaabi, pengarah program pemindahan sumsum tulang di Abu Dhabi dan ketua bersama eksperimen sel imun, menyatakan rasa bangga dengan pencapaian pertama seumpamanya di UAE dan rantau ini. Jenis rawatan dan penyelidikan baru dan inovatif ini secara tempatan untuk lebih memahami kesannya pada sel barah.

Sebagai sebuah institusi penyelidikan saintifik tempatan, kami komited untuk membantu menyokong visi Abu Dhabi dengan membangun dan memperkuat ekonomi pengetahuan, dan kami terus melabur dalam penyelidikan tempatan terkini untuk memastikan bahawa orang-orang di negara ini dan seluruh dunia dapatkannya. penjagaan kesihatan yang terbaik.

Terapi sel imun menggunakan reseptor sel T CAR yang dikembangkan dikembangkan dengan kerjasama firma penyelidikan bioperubatan Miltney Biotech dan akan melibatkan penggunaan “apheresis”, yang merupakan proses sederhana menderma darah untuk memisahkan komponennya untuk analisis dan rawatan. Kemudian, sel-sel akan diubah secara genetik sel T-jenis kekebalan, sejenis sel darah putih yang merupakan bahagian penting dari sistem imun, untuk menyerang hanya sel-sel barah tertentu pada setiap pesakit.

Bagi pihaknya, pakar imunologi, ketua pengarah Pusat Stem Sel Abu Dhabi dan penyelidik utama dalam percubaan klinikal imunoterapi sel T CAR, Dr. Yendre Ventura, “Rawatan barah tetap menjadi salah satu jalan perubatan yang paling kompleks dan mencabar di dunia, menekankan keperluan yang semakin meningkat.

Untuk inovasi penyelidikan dan terapi yang dibangunkan secara tempatan. Memahami kesan sel T-imun dengan Reseptor yang menargetkan sel barah pada pesakit akan menjadi proses yang panjang dan sukar, tetapi pada masa yang sama ia akan membuka jalan untuk bab baru dan terbilang dalam sejarah Emiriah Arab Bersatu.

Vektor virus digunakan untuk modifikasi genetik sel imun dan merupakan alat yang biasa digunakan oleh ahli biologi molekul untuk menyediakan bahan dan maklumat kepada sel. Vektor vektor baru-baru ini digunakan untuk pengeluaran global beberapa vaksin COVID-19 yang mengandungi versi yang diubahsuai dari virus lain “iaitu vektor” untuk memberikan petunjuk penting untuk sel-sel kita Dalam percubaan klinikal terapi sel T menggunakan sasaran sel CAR T reseptor, vektor virus ini dihasilkan di peringkat antarabangsa dengan kerjasama Miltney Biotic.

Read Previous

Siri Netflix popular mencetuskan perdebatan baru mengenai pengambilan tentera S.Korea

Read Next

Sultan Johor mengucapkan terima kasih kepada penyanyi Gin Lee, pelakon Ronnie Chieng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.