The Malaysia Post

150 Orang Maut Akibat Ribut Daniel Melanda Timur Libya

Pada hari Ahad dan Isnin yang lepas, Timur Libya digemparkan oleh badai besar yang dikenali sebagai Ribut Daniel. Ribut ini telah mengakibatkan banjir kilat yang meruntuhkan beberapa kawasan pesisir serta memusnahkan rumah-rumah di beberapa bandar pantai. Antara bandar yang paling terjejas ialah Derna, yang kini diisytiharkan “terputus sepenuhnya” selepas dua empangan tua runtuh.

Menurut Perdana Menteri sebuah kerajaan yang mendakwa berkuasa di Timur Libya, Osama Hamad, sehingga 2,000 orang dikhuatiri telah terbunuh akibat badai ini. Beliau juga menyatakan bahawa ribuan orang dilaporkan hilang, walaupun tidak menjelaskan sumber maklumat tersebut.

Ahmed al-Mosmari, jurucakap tentera negara yang berpangkalan di timur Libya, memberitahu pers pada sidang akhbar bahawa jumlah kematian di Derna telah melebihi 2,000 orang. Beliau mengatakan bahawa antara 5,000 hingga 6,000 orang dilaporkan hilang. Al-Mosmari menyalahkan kejadian malapetaka ini kepada runtuhan dua empangan berhampiran yang menyebabkan banjir kilat yang mematikan.

Kais Fhakeri, ketua Bulan Sabit Merah di Benghazi, mengesahkan bahawa sekurang-kurangnya 150 orang telah terbunuh di Derna apabila paras air di bandar tersebut meninggi sehingga 3 meter.

Keadaan Genting di Derna

“Derna dikelilingi sepenuhnya oleh gunung, dan dua empangan ini runtuh,” kata Malik Traina, wartawan Al Jazeera yang melaporkan dari ibu negara, Tripoli, di barat Libya. “Beberapa pakar mengatakan lebih daripada 30 juta meter kubik air dilepaskan ke dalam bandar, dan kami mula melihat gambar kawasan-kawasan perumahan yang hancur.”

Penduduk Derna, Ahmed Mohamed, berkata, “Kami tidur, dan apabila kami bangun, kami dapati air melanda rumah. Kami terperangkap di dalam dan cuba untuk keluar.”

Video yang dimuat naik oleh penduduk bandar tersebut menunjukkan kehancuran besar. Kawasan perumahan seluruhnya lenyap di tepi sungai yang mengalir dari gunung ke pusat bandar. Bangunan-bangunan tingkat tinggi yang dulunya berdiri jauh dari sungai sebahagian roboh ke dalam lumpur.

Keadaan Darurat di Seluruh Timur Libya

Hani Shennib, presiden Majlis Kebangsaan Hubungan AS-Libya, memberitahu Al Jazeera, “Tiada sambungan internet, tiada elektrik… magnitud tragedi yang berlaku di bandar Derna semakin meningkat setiap minit.”

“Nombor dijangka akan meningkat… sekurang-kurangnya 5,000 mangsa,” kata Shennib.

“Percubaan mencari dan menyelamat akan menjadi cabaran kerana Libya terbahagi antara dua pentadbiran yang bersaing, satu di timur dan satu di barat, masing-masing dengan sokongan dari kumpulan bersenjata dan kerajaan asing.”

Sementara itu, Majlis Presiden Libya yang berpangkalan di Tripoli mengisytiharkan tiga bahagian wilayah Cyrenaica di timur negara sebagai kawasan bencana akibat banjir dan meminta bantuan antarabangsa.

Baca lagi | UAE mengambil tempat di Majlis Keselamatan PBB (United Nations)

Kawasan-kawasan Lain yang Dilanda

Di luar Derna, sekurang-kurangnya 12 orang dilaporkan terbunuh di bandar timur Bayda, kata pusat perubatan utama bandar tersebut. Tujuh orang lain dilaporkan terbunuh di bandar pantai Susa di timur laut Libya, menurut Lembaga Ambulans dan Kecemasan. Tujuh lagi orang dilaporkan terbunuh di bandar Shahatt dan Omar al-Mokhtar.

Seorang lagi individu disahkan terbunuh pada Ahad. Lelaki tersebut terperangkap di dalam keretanya yang dikelilingi oleh banjir di bandar timur al-Marj, kata Walid al-Arfi, jurucakap agensi tindakan kecemasan di timur Libya.

Kawasan Bencana

Bulan Sabit Merah Libya mengatakan mereka kehilangan hubungan dengan seorang pekerja mereka ketika cuba membantu keluarga yang terperangkap di Bayda. Kedengaran berita lain yang mengatakan puluhan orang hilang, dan pihak berkuasa bimbang mereka mungkin telah terbunuh dalam banjir yang memusnahkan rumah dan harta benda lain di beberapa bandar di Libya timur, menurut media tempatan.

Orang yang hilang termasuk tujuh anggota Tentera Kebangsaan Libya (LNA), pasukan yang dipimpin oleh panglima tentera yang memberontak, Khalifa Haftar, yang mengawal bahagian timur negara yang terbahagi ini, kata jurucakap LNA Ahmad Mismari.

Baca lagi | Kenali 5 Nama Berbeza untuk Taufan Yang Terdapat Di Seluruh Dunia

Impak Terhadap Ekonomi

Banjir besar ini juga membawa kepada penutupan empat pelabuhan minyak utama di Libya – Ras Lanuf, Zueitina, Brega, dan Es Sidra – mulai Sabtu petang selama tiga hari, kata dua jurutera minyak.

Pihak berkuasa menyatakan keadaan darurat yang ekstrem, menutup sekolah dan kedai serta memberlakukan perintah berkurung.

Walaupun pentadbiran Dbeibah memegang kuasa yang terhad di Timur Libya, beliau mengumumkan pada Ahad bahawa beliau telah mengarahkan semua agensi kerajaan untuk “segera menangani” kerosakan dan banjir di bandar-bandar timur.

PBB di Libya mengatakan mereka mengikuti perkembangan badai ini dengan rapat dan akan “menyediakan bantuan kecemasan”.

Read Previous

Rahul Gandhi Kritik Rancangan Modi Tukar Nama India Kepada Bharat

Read Next

10 Jenama Produk Skincare Popular di Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.