The Malaysia Post

Kenali 5 Nama Berbeza untuk Taufan Yang Terdapat Di Seluruh Dunia

Taufan, ribut tropika kuat yang sering kita dengar, bukan hanya dikenali dengan satu nama di seluruh dunia. Bergantung pada tempat anda berada, mereka pergi dengan nama yang berbeza. Mari kita terokai lima istilah berbeza untuk taufan di pelbagai bahagian dunia.

1. Taufan: Atlantik dan Timur, Lautan Pasifik Tengah

Di Atlantik, Caribbean, Teluk Mexico, dan Lautan Pasifik Timur dan Tengah, kami biasa memanggil ribut ini sebagai taufan. Sistem cuaca sengit ini mempunyai angin berterusan sekurang-kurangnya 74 mph. Memantau taufan ini adalah tugas Pusat Taufan Kebangsaan di Miami, kecuali bagi mereka yang berada di Pasifik Tengah, yang diawasi oleh Pusat Taufan Pasifik Tengah di Hawaii. Keamatannya diukur menggunakan Skala Angin Taufan Saffir-Simpson berdasarkan angin berkekalan maksimum mereka.

2. Taufan: Lautan Pasifik Barat

Di Pasifik Barat, siklon tropika yang setara dengan taufan ini dikenali sebagai taufan. Bergantung pada lokasi mereka di lembangan ini, mereka mungkin diawasi oleh Pentadbiran Meteorologi China, Balai Cerap Hong Kong, Agensi Meteorologi Jepun atau PAGASA di Filipina. Pusat Amaran Taufan Bersama Amerika Syarikat, yang berpangkalan di Hawaii, juga memerhatikan rantau ini, terutamanya untuk melindungi kepentingan tentera AS. Taufan dengan angin berkelajuan maksimum 150 mph atau lebih tinggi diistilahkan sebagai taufan super, serupa dengan taufan Kategori 4 atau Kategori 5 pada Skala Angin Taufan Saffir-Simpson.

Baca lagi | Hong Kong Tutup Bandar Susulan Taufan Super Saola Semakin Hampir

3. Ribut Siklonik: Lautan Hindi Utara

Di Lautan Hindi Utara, yang merangkumi Laut Arab dan Teluk Benggala, ribut ini dirujuk sebagai ribut siklon apabila anginnya mencapai 39 mph, bersamaan dengan ribut tropika di Atlantik. Pada 55 mph, ia menjadi ribut siklon yang teruk, dan pada 74 mph, ia dipanggil ribut siklon yang sangat teruk, bersamaan dengan taufan Kategori 1. Selain itu, ia dipanggil ribut siklon yang sangat teruk pada kelajuan 104 mph dan ribut siklonik super pada kelajuan 138 mph. Jabatan Meteorologi India sentiasa mengawasi semua ribut siklon di rantau ini, serta JTWC untuk sebarang kepentingan A.S.

4. Siklon Tropika: Lautan Hindi Selatan

Di Lautan Hindi Selatan, siklon tropika yang setara dengan taufan ini dipanggil siklon tropika. Apabila ia bertambah kuat, ia boleh dilabelkan sebagai siklon tropika sengit pada 104 mph dan siklon tropika yang sangat kuat pada 133 mph. Pusat siklon tropika La Réunion di Météo-France memantau lembangan lautan ini, yang terbentang dari Afrika hingga 90 darjah bujur timur. JTWC juga memerhatikan rantau ini untuk memaklumkan kepentingan A.S. Menariknya, siklon tropika di Hemisfera Selatan berputar mengikut arah jam, bertentangan dengan siklon di Hemisfera Utara.

Baca lagi | Tragedi Taufan Doksuri di Filipina: 13 Kematian dan 20 Orang Masih Hilang

5. Taufan: Lautan Pasifik Barat Daya

Di Lautan Pasifik Barat Daya, siklon tropika hanya dirujuk sebagai siklon. Wilayah ini, timur 90 darjah bujur timur, dipantau oleh pelbagai perkhidmatan meteorologi termasuk Perkhidmatan Meteorologi Fiji, MetService New Zealand, Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika Indonesia, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Papua New Guinea, dan Biro Meteorologi Australia. BOM Australia menggunakan skalanya sendiri untuk mengkategorikan taufan di kawasannya, yang berbeza daripada Skala Angin Taufan Saffir-Simpson yang digunakan di A.S. Serupa dengan Lautan Hindi Selatan, taufan di rantau ini berputar mengikut arah jam disebabkan oleh dinamik unik Hemisfera Selatan.

Kesimpulan

Taufan, atau rakan serantau mereka seperti taufan dan ribut siklon, boleh menjadi fenomena cuaca yang sangat merosakkan. Memahami nama yang berbeza dan agensi pemantauan untuk ribut ini di seluruh dunia adalah penting untuk usaha kesiapsiagaan cuaca dan bencana global.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sasaran 10 Emas dari Sukan Asia Hangzhou 2022

Read Next

Penambahan 78 Kerusi Parlimen Jika Kerajaan Memiliki Majoriti Dua Pertiga – PN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.