The Malaysia Post

Penambahan 78 Kerusi Parlimen Jika Kerajaan Memiliki Majoriti Dua Pertiga – PN

Perikatan Nasional (PN) mengklaim bahawa kerajaan perpaduan merancang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan untuk membenarkan peningkatan bilangan kawasan pilihan raya Parlimen daripada 222 kepada 300.

PN Bertujuan untuk Menggunakan Kuasa Majoriti Dua Pertiga

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menyatakan bahawa latihan penentuan semula sempadan kawasan hanya boleh dilaksanakan jika kerajaan mempunyai majoriti dua pertiga di dewan rendah.

Beliau menggesa pengundi untuk menghalang pindaan kepada Perlembagaan dengan menyokong calon PN di Pulai, Zulkifli Jaafar, dalam pilihan raya kecil pada 9 September.

Risiko Pindaan Sempadan Jika PH Menang di Pulai

Menurutnya lagi, situasi sekarang yang sangat sukar dan jika kemenangan pula berpihak kepada calon PH, maka kerajaan sekarang akan memiliki dua pertiga kerusi di Parlimen.

Baca lagi | Perikatan Nasional Tidak Mungkin Menjadi Sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan – Para Penganalisis Politik

Ancaman Penentuan Semula Sempadan atau ‘Gerrymandering’

Beliau turut menjangkakan jika penentuan semula ini dibuat, atau dikenali sebagai ‘gerrymandering’, ia akan berlaku dalam tempoh beberapa tahun. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat dilakukan tanpa undi dua pertiga.

“Jadi jika mereka memenangi kerusi Pulai pada 9 September, mereka akan memiliki majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat. Kerajaan perpaduan akan menukar sempadan pilihan raya,” kata Muhyiddin di Kempas, di sini, semalam.

Turut hadir adalah Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainudin, Presiden Gerakan Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai, Ketua Maklumat PN Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Zulkifli.

Muhyiddin, yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, menyatakan kerajaan perpaduan mungkin akan menambah bilangan kawasan pilihan raya daripada 222 kepada 300.

Baca lagi | Cubaan Pengosongan Kerusi Parlimen Hanya Khabar Angin – Kata Ahmad Zahid

Penambahan Kawasan Pilihan Raya di Kawasan Bandar

Ujarnya lagi, jika berlaku persempadanan semula, kawasan manakah yang bakal diingini oleh kerajaan perpaduan untuk mereka tambah. Mungkin di kawasan bandar berkepadatan tinggi. Ini bukan isu perkauman, ini adalah realiti yang sudah wujud di sini dan juga di tempat lain.

Sekiranya penduduk menyokong Pakatan Harapan, dan kerusi baru bakal ditambah untuk menjamin kemenangannya dalam pilihan raya akan datang. Jelasnya lagi, jika rakyat mengikuti situasi semasa, majoriti kawasan bandar akan diubah semula. Tetapi bilangan itu tidak akan meningkat banyak di Kedah, Kelantan, dan juga Terengganu.

Read Previous

Kenali 5 Nama Berbeza untuk Taufan Yang Terdapat Di Seluruh Dunia

Read Next

Ribuan Tanpa Elektrik Selepas Taufan Haikui Mengganas di Taiwan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.