The Malaysia Post

Ribuan Tanpa Elektrik Selepas Taufan Haikui Mengganas di Taiwan

Taiwan, 4 September 2023 – Taiwan kini sedang berusaha untuk mengembalikan bekalan elektrik kepada lebih daripada 40,000 isi rumah selepas Taufan Haikui melanda timur dan selatan pulau ini. Bandar-bandar dan daerah-daerah yang terjejas telah menutup sekolah-sekolah dan perniagaan serta syarikat penerbangan domestik telah membatalkan penerbangan.

Taufan Haikui mendarat di bahagian tenggara yang berbukit dan kurang penduduk di Taiwan pada Ahad petang, menjadi taufan pertama yang secara langsung melanda Taiwan dalam empat tahun. Kemudiannya, ia bergerak merentasi bahagian selatan pulau tersebut.

Baca lagi | Kenali 5 Nama Berbeza untuk Taufan Yang Terdapat Di Seluruh Dunia

Lebih 160,000 Isi Rumah Tanpa Elektrik, Menunggu Pemulihan

Menurut utiliti milik kerajaan, Taipower, Haikui telah memutuskan bekalan elektrik bagi lebih daripada 160,000 isi rumah, tetapi kurang daripada 50,000 masih menunggu pemulihan elektrik pada Ahad lewat.

Daerah dan bandar-bandar di selatan, timur, dan tengah Taiwan telah membatalkan kelas dan mengisytiharkan cuti pada hari Isnin. Di ibu negara Taipei, hujan lebat dengan angin kuat berlaku.

Jabatan Bomba Taiwan melaporkan lima kecederaan akibat taufan ini tetapi tiada kematian dilaporkan.

Kerajaan Taiwan menyatakan lebih daripada 7,000 orang telah diungsikan, terutamanya di bahagian selatan dan timur.

Syarikat penerbangan Taiwan telah membatalkan kebanyakan penerbangan domestik pada hari Isnin, manakala perkhidmatan feri ke pulau-pulau sekitarnya juga dihentikan. Penerbangan antarabangsa tidak terlalu terjejas, hanya terdapat 15 penerbangan yang dibatalkan, menurut Lembaga Penerbangan Awam Taiwan.

Haikui Lebih Lemah Berbanding Taufan Saola

Pada pagi Isnin, Haikui telah memasuki Selat Taiwan dan menuju ke arah China, menurut Biro Cuaca Pusat Taiwan. Ia akan terus membawa hujan lebat ke seluruh Taiwan sehingga pertengahan minggu ini.

Baca lagi | Hong Kong Tutup Bandar Susulan Taufan Super Saola Semakin Hampir

China Mengeluarkan Amaran Cuaca Berhubung Haikui

Pegawai ramalan cuaca dan ombak negara China mengeluarkan amaran awal pada hari Isnin berhubung Haikui, dengan memperingatkan tentang angin kuat dan ombak besar di sekitar wilayah pesisir Fujian dan Guangdong. Mereka juga menggesa kapal-kapal untuk mengambil langkah berjaga-jaga, menurut media kerajaan China.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Penambahan 78 Kerusi Parlimen Jika Kerajaan Memiliki Majoriti Dua Pertiga – PN

Read Next

Risiko Kepala Air Mengancam Keselamatan di Kampung Iboi dan Kaki Gunung Jerai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.