The Malaysia Post

Cubaan Pengosongan Kerusi Parlimen Hanya Khabar Angin – Kata Ahmad Zahid

Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengulas mengenai dakwaan terdapat tujuh ahli parlimen akan mengosongkan kerusi hanyalah “khabar angin” dan tidak berasas.

Ahmad Zahid menegaskan bahawa ahli-ahli parlimen perlu menyedari bahawa kedudukan mereka sebagai wakil rakyat ditentukan oleh mandat yang diberikan oleh pengundi serta watikah daripada parti yang mereka wakili semasa mereka bertanding dalam pilihan raya.

Ahmad Zahid juga menjelaskan sekiranya ada Ahli Parlimen dari Barisan Nasional berhasrat untuk mengosongkan kerusi yang dimenangi mereka, tindakan tersebut wajar dilakukan apabila penggal telah berakhir. Beliau berkata semua itu hanya khabar angin dan adalah penting untuk tunggu sehingga akhir penggal. Kalau mahu lakukan tindakan politik, jelas beliau lagi, mereka perlu melihat mandat dan watikah itu diberikan kepada mereka untuk mewakili parti dan bukan untuk diri sendiri.

Baca lagi | Tiada Tindakan Terhadap Ucapan Pilihan Raya Zahid, Tuan Ibrahim Persoal Kredibiliti SPRM

Video Dakwaan Tujuh Ahli Parlimen Akan Mengosongkan Kerusi

Isu ini timbul setelah Datuk Lokman Noor Adam, Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, melalui satu video, mendakwa bahawa tujuh ahli parlimen BN akan mengosongkan kerusi mereka. Dari tujuh ini, empat ahli parlimen berada di Johor dan tiga lagi tersebar di negeri Sabah dan Pahang, serta salah satu negeri di utara Malaysia.

Ahmad Zahid Menegaskan Tidak Ada Pengosongan Kerusi

Ahmad Zahid, yang juga menjabat sebagai Timbalan Perdana Menteri, menjelaskan bahawa dakwaan pengosongan kerusi tersebut tidak berdasar kerana ahli-ahli parlimen BN telah menandatangani akujanji yang mengikatkan mereka untuk tidak mengosongkan kerusi. Beliau menekankan bahawa jika terdapat sebarang tindakan politik yang ingin diambil, ahli parlimen perlu menunggu sehingga penggal berakhir.

Baca lagi | “Pulangkan atau berdepan tindakan!” – Amaran Anwar Ibrahim

Kekosongan Kerusi DUN Pelangai di Pahang

Selain itu, Ahmad Zahid juga mengulas mengenai kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai di Pahang. Beliau berkongsi bahawa perkara ini telah dibincangkan bersama Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail. Menurutnya, calon yang akan mewakili BN dalam DUN Pelangai akan diperincikan setelah senarai nama calon diperolehi.

Pilihan Raya Kecil DUN N36 Pelangai, Pahang

Suruhanjaya Pilihan Raya telah mengumumkan bahawa Mesyuarat Khas Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN N36 Pelangai, Pahang akan diadakan pada hari Khamis minggu ini. Keputusan PRK ini akan memberi arah baru kepada DUN Pelangai dan memastikan kelangsungan pembangunan di kawasan tersebut.

Dengan itu, Ahmad Zahid menekankan bahawa keputusan mengenai pengosongan kerusi serta tindakan politik yang berhubung dengan hal ini perlu diambil secara bertanggungjawab dan berdasarkan mandat yang diberikan oleh pengundi dan parti. Beliau menegaskan pentingnya menunggu sehingga penggal berakhir sebelum membuat sebarang keputusan.

Read Previous

4 Fakta Menarik Mengenai Tesla: Membongkar Rahsia Perintis Elektrik

Read Next

10 Destinasi Mesra Keluarga Terbaik di Asia untuk Percutian Santai Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.