The Malaysia Post

Filipina melaporkan kes cacar monyet pertama, mengesan 10 kenalan rapat

Filipina telah mengesan kes pertama cacar monyet pada seseorang yang mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara, kata pegawai pada Jumaat.

Pengumuman itu dibuat dalam masa seminggu Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan wabak monyetpox sebagai kecemasan kesihatan global.

Pegawai Filipina tidak mengenal pasti jantina orang itu, hanya mengatakan mereka berumur 31 tahun dan diuji positif pada Khamis selepas ujian RT-PCR.

“Kes itu pernah melakukan perjalanan ke negara yang mempunyai kes cacar monyet yang didokumenkan,” kata Beverly Ho, pemangku setiausaha untuk Jabatan Kesihatan.

“Sepuluh kenalan rapat direkodkan, di mana tiga daripadanya daripada rumah yang sama. Semua telah dinasihatkan untuk kuarantin dan sedang dipantau oleh jabatan.”

Lonjakan jangkitan monkeypox telah dilaporkan sejak Mei di luar negara Barat dan Afrika Tengah di mana penyakit itu telah lama menjadi endemik.

Ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata pada hari Rabu bahawa lebih 18,000 kes kini telah dilaporkan kepada organisasi itu dari 78 negara, dengan 70 peratus daripadanya di Eropah dan 25 peratus di Amerika.

Lima kematian telah dilaporkan dalam wabak itu sejak Mei, katanya.

Filipina berusaha untuk mengelak kemungkinan panik

mengatakan cacar monyet tidak seperti Covid-19.

“Ini bukan seperti Covid yang boleh disebarkan melalui udara dengan sangat mudah dan mungkin boleh membawa maut,” kata Trixie Cruz-Angeles, setiausaha akhbar untuk Presiden Ferdinand Marcos Jr.

“Ini tidak terlalu membawa maut.”

Baca Lagi | Filipina melaporkan kes cacar monyet pertama, mengesan 10 kenalan rapat

Ho berkata Filipina bekerjasama dengan Amerika Syarikat untuk mendapatkan vaksin cacar monyet. — AFP

Read Previous

Ketua BN Johor berkata pakatan tidak boleh bergantung pada kerusi kubu kuat untuk PRU15

Read Next

Usahawan Aliff Syukri beremosi selepas anugerah Lembaga Zakat Selangor kerana menjadi antara penyumbang terbesar pada 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.