The Malaysia Post

Ketua BN Johor berkata pakatan tidak boleh bergantung pada kerusi kubu kuat untuk PRU15

Ketua Barisan Nasional (BN) Johor Datuk Seri Hasni Mohammad berkata gabungan negeri tidak boleh mengambil mudah “kerusi selamat” jika gabungan itu ingin mengekalkan penguasaannya pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Hasni berkata BN Johor tidak akan menggunakan model peruntukan kerusi tradisionalnya untuk memberi tumpuan kepada “kerusi selamat” bagi kawasan tertentu di negeri itu yang pernah dianggap sebagai pangkalan kuat gabungan itu.

“Ambillah sebelah timur Johor sebagai contoh di mana BN dan Umno selama bertahun-tahun memegang kawasan Parlimen Tenggara, Mersing, Kota Tinggi dan Pengerang sebagai kawasan yang selamat sepenuhnya.

“Yah, hakikatnya mereka tidak dan kita tidak boleh ambil mudah perkara sebegitu. Tanggapan kerusi ini sebagai kawasan ‘simpanan tetap’ BN tidak akan berfungsi lagi,” kata Hasni kepada pemberita selepas menghadiri Kelab Media Johor (KMJ) ) makan malam penghargaan yang diadakan di Restoran Grand Almizan di Avenue M di sini malam tadi.

Beliau berkata sebagai sebahagian daripada persediaan menghadapi PRU15, bahagian negeri perlu melihat ke arah menggunakan kaedah yang berbeza, terutamanya untuk peruntukan kerusi, sebagai cara untuk mendapatkan sokongan.

Bekas menteri besar Johor itu menyahut cabaran dan jangkaan BN Johor untuk PRU15 yang dispekulasi akan diadakan hujung tahun ini.

Hadir pada majlis itu ialah presiden KMJ Mohamad Fauzi Ishak, yang juga presiden Persatuan Kelab Media Malaysia.

Hasni, yang juga ketua badan perhubungan Umno Johor, berkata kepimpinan pusat BN telah memberi kelulusan kepada gabungan negeri itu untuk memulakan peruntukan kerusinya di kalangan Umno, MCA dan MIC untuk PRU15.

Beliau berkata BN Johor masih belum memuktamadkan peruntukannya kerana kepimpinan gabungan itu masih dalam perbincangan dengan parti komponen.

“Bagaimanapun, kami berharap dapat tampil dengan barisan calon yang terdiri daripada kira-kira 70 peratus muka baharu,” katanya.

Mengenai perkara berkaitan, Hasni berkata Umno Johor juga sedang menunggu keputusan Pendaftar Pertubuhan (RoS) berhubung permohonan parti itu untuk meminda perlembagaannya.

Beliau berkata Umno Johor berharap keputusan itu akan membolehkan parti itu menangguhkan pemilihannya.

“Umno Johor menyokong penuh pilihan raya umum dahulu sebelum pemilihan parti. Kami rasa ini penting untuk mengelakkan konflik berpuak-puak dalam parti,” kata ADUN Benut itu.

Menurut laporan berita sebelum ini

jika pindaan Umno diluluskan oleh RoS, parti nasionalis Melayu itu akan dibenarkan menangguhkan pemilihan partinya sehingga enam bulan selepas pilihan raya umum atau sehingga 18 bulan dari akhir penggal kepimpinannya, yang mana datang. nanti.

Secara keseluruhannya, Hasni berkata BN Johor bersedia dengan sebarang kemungkinan sekiranya PRU15 dipanggil dalam masa terdekat.

Beliau berkata terdapat beberapa petunjuk awal minggu ini yang menunjukkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersedia untuk mengadakan pilihan raya umum tidak lama lagi.

“Pengumuman Rabu bahawa memorandum persefahaman (MoU) antara kerajaan pusat dan Pakatan Harapan (PH) tidak akan dilanjutkan adalah petanda Parlimen akan dibubarkan tidak lama lagi.

Baca Lagi | Ketua BN Johor berkata pakatan tidak boleh bergantung pada kerusi kubu kuat untuk PRU15

“Satu lagi ialah meluluskan pindaan perlembagaan kepada undang-undang anti lompat parti sebelum pilihan raya umum akan datang,” kata Hasni.

Di Malaysia, pilihan raya umum untuk mandat baru biasanya diadakan setiap lima tahun. Bagaimanapun, pilihan raya umum boleh diadakan lebih awal oleh perdana menteri.

Read Previous

Dr Noor Hisham: Utamakan kesihatan awam berbanding ‘hak asasi’ untuk merokok

Read Next

Filipina melaporkan kes cacar monyet pertama, mengesan 10 kenalan rapat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.