The Malaysia Post

Dr Noor Hisham: Utamakan kesihatan awam berbanding ‘hak asasi’ untuk merokok

Keutamaan harus diberikan isu kesihatan awam berbanding “hak asasi” untuk merokok, terutamanya untuk golongan muda, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Susulan itu, beliau berkata orang ramai dinasihat membantu dan menyokong tindakan Kementerian Kesihatan (KKM) dalam melindungi generasi muda di negara ini daripada menghisap tembakau dan vape.

“Akta Produk Tembakau dan Kawalan Merokok dan permainan akhir generasi tembakau (GEG) bertujuan mewujudkan generasi yang bebas daripada sebarang rokok termasuk rokok dan vape bagi mereka yang lahir pada 2007 dan tahun-tahun selepasnya,” katanya di Facebook hari ini.

Semalam, Rang Undang-undang Hasil Tembakau dan Kawalan Merokok 2022 yang antara lain memperuntukkan larangan individu yang lahir pada 2007 dan seterusnya daripada merokok, membeli atau memiliki produk tembakau atau alat menghisap, dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

Mengikut rang undang-undang itu

individu yang menghisap produk tembakau atau produk pengganti tembakau, menggunakan alat merokok atau memiliki produk tembakau, bahan merokok, produk pengganti tembakau atau alat menghisap boleh didenda tidak melebihi RM5,000, jika sabit kesalahan.

Dr Noor Hisham turut memetik fakta sejarah mengenai penguatkuasaan undang-undang sebelum ini seperti pemakaian topi keledar dan tali pinggang keledar yang mementingkan keselamatan dan nyawa rakyat.

Baca Lagi | Dr Noor Hisham: Utamakan kesihatan awam berbanding ‘hak asasi’ untuk merokok

“Alhamdulillah pada 1975, 1979 dan 2009, ahli parlimen ketika itu telah menggunakan kuasa mereka sebagai wakil rakyat dengan baik dan telah menyumbang untuk menyelamatkan banyak nyawa.

“Tiada pihak dan pelobi yang mempersoalkan ‘hak asasi manusia’ untuk terus tidak memakai topi keledar atau tali pinggang keledar ketika itu,” katanya. — Bernama

Read Previous

Tetapkan tempoh semakan mandatori, rangka kerja pemantauan untuk Generational Endgame, kata jawatankuasa pilihan

Read Next

Ketua BN Johor berkata pakatan tidak boleh bergantung pada kerusi kubu kuat untuk PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.