The Malaysia Post

Tetapkan tempoh semakan mandatori, rangka kerja pemantauan untuk Generational Endgame, kata jawatankuasa pilihan

Jawatankuasa Pilihan Khas Kesihatan, Sains dan Inovasi hari ini mencadangkan rangka kerja semakan dan pemantauan mandatori ditetapkan untuk Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022 (Generational Endgame) supaya ia dapat mencapai sasarannya.

“Jawatankuasa itu pada dasarnya bersetuju dengan prinsip Rang Undang-Undang itu, terutamanya untuk memartabatkan kesihatan dan kesejahteraan rakyat kita dan generasi akan datang serta keperluan untuk menyegerakan peraturan produk tembakau termasuk vape, e-rokok, dan bukan- produk tembakau yang mudah terbakar.

“Bagaimanapun, kami mengakui kebimbangan berbeza yang dibangkitkan oleh semua pihak berkepentingan dan melihat kepentingan untuk menangani jurang pelaksanaan tertentu, dan untuk menetapkan rangka kerja semakan dan pemantauan mandatori untuk memastikan Akta mencapai sasaran yang disasarkan tanpa menyebabkan sebarang akibat yang tidak diingini,” kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan hari ini.

Jawatankuasa itu, yang diterajui oleh ahli parlimen DAP Bandar Kuching Dr Kelvin Yii, mempunyai sejumlah lapan syor untuk RUU itu — termasuk menangani isu seperti rokok haram dan memperkukuh program pemberhentian.

Ia berkata bahawa cadangan ini dibuat selepas penglibatan dengan pelbagai pihak berkepentingan.

Jawatankuasa itu mencadangkan menangguhkan Rang Undang-undang itu selama tiga tahun untuk hanya memberi kesan kepada mereka yang lahir selepas 2008, bukannya 2005 dan 2007 seperti yang dicadangkan pada mulanya.

Penangguhan tiga tahun juga akan memberi masa yang mencukupi kepada pihak berkaitan untuk melaksanakan rangka kerja tamat generasi secara berkesan, tambah kenyataan itu.

Jawatankuasa itu juga mencadangkan membolehkan klausa untuk dua penilaian mandatori untuk Rang Undang-undang.

Penilaian mandatori pertama akan menetapkan tanda semak tiga tahun untuk menilai keupayaan kerajaan melaksanakan sepenuhnya GEG dan menyemak keberkesanan Rang Undang-undang.

Ini juga termasuk menilai

keperluan untuk peraturan dan Akta yang berasingan untuk produk tembakau tidak mudah terbakar, vape dan produk tembakau mudah terbakar berdasarkan sains dan data yang baru muncul.

Penilaian mandatori kedua akan menetapkan tanda semak 10 tahun untuk menilai keberkesanan Akta dalam mengurangkan bilangan perokok dan mencadangkan peruntukan baharu jika perlu.

Saranan ketiga oleh jawatankuasa itu adalah agar kerajaan memperkukuh usahanya dalam memerangi rokok haram untuk pelaksanaan pelayaran yang lebih baik bagi permainan akhir generasi.

Cadangan lain oleh jawatankuasa itu termasuk hukuman tanpa pemenjaraan atau jenayah ke atas belia yang memiliki produk merokok, akses yang lebih mudah kepada terapi penggantian nikotin, lebih banyak dana untuk program pemberhentian seperti mQuit, dan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada cukai yang dikutip daripada industri vape disalurkan kepada mBerhenti.

“Kuasa untuk memeriksa, mungkin memeriksa badan, dan menghukum kanak-kanak kerana memiliki mesti dikawal dengan ketat untuk mengelakkan penderaan. Itulah sebabnya garis panduan untuk penguatkuasaan mesti sangat jelas dan khusus mengenai perkara ini untuk memastikan golongan yang terdedah tidak menjadi mangsa undang-undang, terutamanya golongan miskin.

“Oleh itu, kami mengesahkan persetujuan prinsip kami dengan Rang Undang-undang itu sendiri dan percaya cadangan itu ada untuk bukan sahaja mengukuhkan Rang Undang-undang tetapi yang lebih penting, untuk memasukkan rangka kerja pemantauan untuk memastikan penilaian yang telus untuk menangani beberapa kebimbangan yang dibangkitkan dan memastikan ia mencapai matlamat yang diharapkan. sasaran serta kekal relevan dan menyesuaikan diri dengan data dan sains baharu,” kata jawatankuasa itu.

Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok 2022, yang diterajui oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, telah dibentangkan di Parlimen pada 27 Julai dan dijangka bacaan kedua minggu depan.

Baca Lagi | Tetapkan tempoh semakan mandatori, rangka kerja pemantauan untuk Generational Endgame, kata jawatankuasa pilihan

Rang undang-undang itu bertujuan untuk melarang mereka yang lahir selepas 1 Januari 2007 daripada membeli atau memiliki produk rokok atau vape, dengan denda tidak melebihi RM5,000 diberikan kepada mereka yang ditangkap membeli, merokok, atau memiliki produk berkaitan rokok.

Read Previous

Disahkan: ‘Thor: Love and Thunder’ tidak akan ditayangkan di pawagam Malaysia

Read Next

Dr Noor Hisham: Utamakan kesihatan awam berbanding ‘hak asasi’ untuk merokok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.