The Malaysia Post

Indonesia, AS memulakan latihan ketenteraan ‘Super Garuda Shield’, Malaysia mengambil bahagian sebagai negara pemerhati

Beribu-ribu tentera Indonesia dan Amerika memulakan latihan ketenteraan bersama selama dua minggu pada hari Isnin yang menurut Washington bertujuan untuk memajukan “kerjasama serantau dalam menyokong rantau Asia-Pasifik yang bebas dan terbuka”.

AS dan sekutu Asianya telah menyatakan kebimbangan yang semakin meningkat tentang ketegasan China yang semakin meningkat di Pasifik, tetapi Washington berkata latihan itu tidak ditujukan kepada mana-mana negara walaupun ia akan menjadi lebih besar daripada latihan sebelumnya.

Sekurang-kurangnya 4,000 askar AS dan Indonesia akan disertai oleh tentera dari Australia dan Singapura — serta Jepun, yang mengambil bahagian buat kali pertama dalam latihan tahunan, yang dikenali sebagai “Perisai Super Garuda”.

Latihan itu berlangsung di pulau Sumatera

barat Indonesia dan kepulauan Riau, wilayah pulau kecil Indonesia yang bertaburan berhampiran Singapura dan Malaysia.

“Ini benar-benar latihan untuk membina kepercayaan, membina kebersamaan, persefahaman bersama, meningkatkan keupayaan dan perkara lain yang berkaitan,” kata Mejar Jeneral Stephen Smith, komander tentera AS yang mengambil bahagian, kepada pemberita di Jakarta pada hari Jumaat.

“Jadi ini benar-benar latihan ketenteraan dan bukan ancaman kepada mana-mana pihak.”

Latihan itu dibuat ketika Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi bersiap sedia untuk mengetuai delegasi kongres ke rantau itu dalam bayangan ketegangan diplomatik dengan China.

Tetapi pejabatnya tidak menyebut sama ada dia akan melawat Taiwan, titik kilat dalam perbualan antara Beijing dan Washington menjelang perjalanan itu, yang dijangka bermula pada hari Isnin.

Presiden AS Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping mengadakan panggilan telefon yang tegang pada hari Khamis, bersetuju untuk menjadualkan sidang kemuncak pertama mereka secara peribadi tetapi dengan Xi memberi amaran kepada Washington supaya tidak “bermain dengan api” di Taiwan.

Latihan itu akan berlangsung sehingga 14 Ogos merangkumi latihan tentera, tentera laut, tentera udara dan marin.

Baca Lagi | Indonesia, AS memulakan latihan ketenteraan ‘Super Garuda Shield’, Malaysia mengambil bahagian sebagai negara pemerhati

Satu majlis perasmian dengan semua negara yang mengambil bahagian akan berlangsung pada hari Rabu, kata seorang pegawai Indonesia.

Kanada, Perancis, India, Malaysia, Korea Selatan, Papua New Guinea, Timor Timur, dan Britain akan mengambil bahagian sebagai negara pemerhati. — AFP

Read Previous

Ahli Parlimen DAP: Mengapa hanya seminggu untuk membincangkan larangan tembakau generasi apabila Ahli Parlimen NZ diberi tempoh empat bulan untuk Rang Undang-undang yang sama?

Read Next

Perbicaraan Zahid: Hakim melawat dua rumah Country Heights yang dibeli menggunakan wang amal RM5.9 juta dan ditukar untuk pengajian Islam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.