The Malaysia Post

Ahli Parlimen DAP: Mengapa hanya seminggu untuk membincangkan larangan tembakau generasi apabila Ahli Parlimen NZ diberi tempoh empat bulan untuk Rang Undang-undang yang sama?

Ahli parlimen DAP Yeo Bee Yin hari ini meminta lebih banyak masa untuk mengkaji Rang Undang-undang Generational End Game (GEG) mengenai kawalan tembakau sebelum Parlimen mengundinya, membandingkan pendekatan Malaysia terhadap undang-undang serupa New Zealand (NZ) mengenai perkara itu.

Memetik pindaan NZ yang dibentangkan di Parlimennya pada minggu yang sama dengan Malaysia, Yeo berkata pihak berkuasa di sana hanya diberi kuasa penguatkuasaan terhad tidak seperti Rang Undang-undang di sini.

“Dari segi penguatkuasaan, Rang Undang-undang Kawalan Hasil Tembakau dan Merokok Malaysia memberikan kuasa yang meluas kepada kuasa penguatkuasaan manakala pegawai penguatkuasa New Zealand hanya mempunyai kuasa untuk memasuki premis yang bukan kediaman atau tempat kediaman untuk siasatan dan tindakan penguatkuasaan lain akan memerlukan waran,” kata Ahli Parlimen Bakri itu dalam satu kenyataan.

Rang Undang-undang Malaysia juga menetapkan bahawa pegawai penguat kuasa boleh memasuki semua premis untuk menggeledah dan merampas tanpa waran, menuntut kata laluan untuk mengakses data pada peranti peribadi, membuka pakej, dan mencari kenderaan — yang kesemuanya tidak dipersetujui oleh Rang Undang-undang NZ.

“Mengapa pegawai penguat kuasa di Malaysia memerlukan begitu banyak kuasa yang tidak diperlukan oleh pegawai New Zealand? Adakah klausa ini melanggar privasi peribadi dan hak asasi manusia?” tanya Yeo.

Beliau juga menunjukkan pendekatan perlahan dan berhati-hati oleh NZ berbanding percubaan Malaysia yang agak tergesa-gesa untuk meluluskan Rang Undang-undang itu.

“Ahli Parlimen New Zealand diberi masa empat bulan untuk mempertimbangkan pindaan kepada undang-undang sedia ada, tetapi Ahli Parlimen Malaysia dijangka membuat keputusan dalam masa kurang daripada seminggu untuk rang undang-undang baharu sepenuhnya. Adakah wajar bagi Ahli Parlimen Malaysia menyokong rang undang-undang tanpa banyak pertimbangan atas nama niat baik?” dia bertanya.

Yeo juga menyatakan bahawa kelaziman

rokok haram di New Zealand berada pada enam hingga tujuh peratus, berbanding Malaysia yang berada pada kadar lebih tinggi iaitu 28 peratus.

Bekas menteri tenaga itu berkata dengan isu rokok haram yang lebih tinggi di Malaysia ditambah dengan keupayaan penguatkuasaan yang lebih lemah, tarikh permulaan yang lebih awal untuk pengharaman penjanaan, dan kemasukan vape dalam larangan itu mungkin menyebabkan kegagalan bagi GEG.

“GEG versi New Zealand melarang menjual, membekal dan menghantar produk tembakau kepada orang yang lahir pada/selepas 1 Januari 2009, manakala GEG Malaysia termasuk larangan orang yang lahir pada/selepas 1 Januari 2007 untuk merokok dan memiliki produk tembakau. Apakah jenis larangan yang lebih berkesan? Atau adakah larangan adalah cara yang betul untuk pergi?” “Selain itu, Rang Undang-undang Kawalan Hasil Tembakau dan Merokok adalah Rang Undang-undang baharu, yang turut merangkumi langkah-langkah kawalan tembakau lain seperti peraturan industri vape, pembungkusan biasa, larangan paparan, dan lain-lain. Apakah kesan kepada masyarakat apabila undang-undang ini berkuat kuasa? ” Yeo berkata.

Beliau berkata pada masa ini tiada laporan Penilaian Kesan Kawal Selia yang tersedia untuk ahli Parlimen.

Beliau seterusnya mencadangkan rang undang-undang itu perlu dihantar kepada jawatankuasa pilihan parlimen yang berkaitan seperti yang berkaitan dengan kesihatan, sains dan inovasi, mengenai wanita, kanak-kanak dan pembangunan sosial, dan juga mengenai kebebasan asasi dan hak perlembagaan untuk perbincangan yang lebih komprehensif.

Baca Lagi | Ahli Parlimen DAP: Mengapa hanya seminggu untuk membincangkan larangan tembakau generasi apabila Ahli Parlimen NZ diberi tempoh empat bulan untuk Rang Undang-undang yang sama?

Jika Rang Undang-undang itu diluluskan, mereka yang lahir pada atau selepas 1 Januari 2007, tidak akan dibenarkan merokok, membeli atau memiliki sebarang produk tembakau termasuk e-rokok dan vape.

Pada 28 Julai, jawatankuasa pilihan parlimen Kesihatan, Sains dan Inovasi mencadangkan bahawa Rang Undang-undang itu harus mempunyai tempoh penilaian mandat dan rangka kerja pemantauan untuk menyemak keberkesanannya.

Jawatankuasa itu juga mencadangkan agar belia yang didapati memiliki sebarang produk terlarang tidak boleh dipenjarakan atau dijenayah.

Read Previous

Parlimen mengucapkan takziah atas kematian bekas MB Selangor Khalid Ibrahim

Read Next

Indonesia, AS memulakan latihan ketenteraan ‘Super Garuda Shield’, Malaysia mengambil bahagian sebagai negara pemerhati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.