The Malaysia Post

Perjalanan ‘Ajaib’ Filipina di UAE yang menewaskan barah – menjadi pelajar cemerlang

Remaja Filipina yang berpangkalan di Dubai, Randolph Francis Palomar, baru berusia 11 tahun apabila doktor berkata dia mempunyai masa seminggu untuk hidup kerana kegagalan hati, selepas kemoterapi kedua untuk kanser otak. Tumor malignan berukuran 6.8cm telah bersarang di tengah otaknya dan dia menjalani beberapa pusingan radioterapi.

Hari ini, dia adalah seorang remaja berusia 17 tahun yang menawan yang baru-baru ini menamatkan gred empatnya dengan kepujian.

Walaupun tinggal di Dubai bersama ibu bapanya, dia kini mendaftar sebagai pelajar darjah lima (melakukan kelas dalam talian) di Sekolah Katolik St. Rose of Lima di Nueva Ecija, kampung halaman ibunya di Filipina.

Dia kehilangan penglihatan periferalnya akibat komplikasi tetapi kanser tidak membutakan semangatnya untuk mempunyai keinginan untuk hidup. Dia tergagap apabila bercakap tetapi dia sentiasa jelas dalam meluahkan fikiran dan berkongsi kisah kejayaannya sebagai mangsa kanser yang berani.

Randolph memberitahu Gulf News: “Saya terselamat kerana kasih sayang dan sokongan keluarga dan rakan-rakan saya; dan yang paling penting, saya tidak putus harapan. Saya berdoa kepada Tuhan tanpa henti; iman saya tidak goyah. Bagi Tuhan tiada yang mustahil.”

Randolph juga dijangkiti jangkitan kerana imunitinya yang rendah.

“Dia dimasukkan ke ICU (unit rawatan rapi) selepas menghidap radang paru-paru dan dalam tempoh tiga minggu berikutnya, dia mengalami dua sawan, salah satunya hampir meragut nyawanya. Dia berhenti bernafas dan tidak bertindak balas terhadap oksigen. Isteri saya tidak dapat berhenti menjerit dan menangis. Tetapi dari katilnya yang sakit – dengan tiub IV (intravena) berbeza yang dipasang pada badannya – kami melihat anak kami masih bergaduh dan apa yang kami lakukan hanyalah berdoa bersungguh-sungguh untuk keajaiban,” kata Rodolfo.

Si ayah menyambung: “Doa kami dimakbulkan. Kami tidak kehilangan anak lelaki tunggal kami. Doktor terkejut dengan pemulihannya. Kemoterapi ketiga tidak lagi diperlukan dan sebaik anak kami mendapat kekuatan yang mencukupi, terapi sinaran diteruskan. Tumor 6.8cm kemudian mengecut kepada 1.6cm dan akhirnya kelihatan seperti parut pada imbasan MRI.”

Read Previous

Kane menyelamatkan mata untuk Spurs di Chelsea, Tuchel dan Conte melihat merah

Read Next

China mengadakan lebih banyak latihan berhampiran Taiwan ketika penggubal undang-undang AS melawat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.