The Malaysia Post

Putrajaya menangguhkan perjalanan umrah mulai 8 Jan atas kebimbangan Omicron

Kementerian Kesihatan hari ini mengumumkan penghentian selama-lamanya kepada semua jemaah Islam ke Arab Saudi mulai 8 Januari selepas ratusan yang pulang ke negara itu selepas umrah mereka dijangkiti Covid-19.

Penggantungan itu menjejaskan semua tempahan penerbangan baharu untuk umrah mulai hari ini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata perhimpunan besar-besaran melibatkan jemaah Islam dari pelbagai negara sepanjang berada di Arab Saudi telah mendedahkan mereka kepada risiko jangkitan Covid-19 yang lebih tinggi, termasuk varian Omicron yang sangat menular.

Ini, katanya, menyukarkan jemaah haji untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan Malaysia.

Beliau memetik sejumlah 966 daripada 1077 sampel Covid-19 yang diperoleh daripada pengembara antarabangsa antara 21 Disember dan 29 Disember tahun lepas telah menunjukkan “Omicron anggapan” selepas saringan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Daripada 966 sampel itu, Khairy berkata 750 atau 77.6 peratus melibatkan sampel yang diperoleh daripada pelancong yang tiba dari Arab Saudi.

“Penangguhan sementara aktiviti umrah ini diharap dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan Omicron dalam negara dan mempercepatkan peningkatan kes Covid-19.

“Selain itu, langkah ini juga akan memberi peluang dan ruang kepada kerajaan untuk merancang dan membuat persediaan rapi dalam pengurusan ibadah umrah sebelum mereka dibenarkan menyambung semula,” katanya pada sidang media di sini.

Setakat ini, sebanyak sembilan kluster membabitkan ziarah umrah dikenal pasti dengan lima daripadanya telah disahkan sebagai kes indeks varian Omicron.

Menurut Khairy, terdapat hampir 100 peratus kepastian bahawa kes yang ditandakan sebagai Omicron anggapan daripada ujian RT-PCR akan disahkan sebagai varian baharu daripada penjujukan genom.

“Seperti yang anda lihat, ia telah merebak di kalangan kenalan rapat. Kami tidak tahu sejauh mana hasil penyebaran komuniti itu,” kata Khairy.

Beliau berkata bahawa mereka yang dijangkiti kembali ke luar negara gagal mematuhi peraturan kuarantin di rumah; daripada mengasingkan diri, mereka telah melawat ahli keluarga atau jiran, dengan itu mendedahkan orang lain kepada virus itu.

Beliau menjelaskan bahawa jemaah yang pulang mungkin dijangkiti sebelum meninggalkan Arab Saudi tetapi diuji negatif semasa tempoh inkubasi virus itu.

“Jumlah jemaah yang tiba, antara 800 hingga 1,000 setiap hari (menggunakan empat penerbangan khas), juga meningkatkan risiko diimport Covid-19 dan varian Omicronnya ke negara ini,” kata Khairy.

Beliau berkata beberapa agensi yang bertanggungjawab dalam pengurusan umrah mengadakan mesyuarat semalam yang dipengerusikan oleh Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Husssein dan memutuskan penggantungan itu.

“Saya mesti melaksanakan tugas berdasarkan data dan statistik yang telah dibentangkan. Tidak ada menteri Malaysia yang mahu melakukan ini. Saya tahu betapa pentingnya ini, tidak ada menteri Islam yang mahu menangguhkan ibadah haji, tetapi ini adalah perkara yang serius, ini adalah hidup anda,” katanya.

Khairy berkata jemaah haji yang dijadualkan ke Arab Saudi hari ini sehingga 7 Januari boleh meneruskan perjalanan mereka tetapi akan dikuarantin di lokasi yang ditetapkan kerajaan sekembalinya.

Baca Lagi | Putrajaya menangguhkan perjalanan umrah mulai 8 Jan atas kebimbangan Omicron

Mereka yang pulang ke Malaysia mulai 3 Januari juga dikehendaki mengasingkan diri selama tujuh hari di kemudahan kuarantin yang ditetapkan atau di hotel.

Mereka juga mesti menjalani ujian dengan RT-PCR dua hari sebelum berlepas dan semasa ketibaan, ujian kendiri dengan ujian pantas antigen jika bergejala semasa kuarantin, dan diuji dengan RT-PCR pada Hari Kelima kuarantin.

Read Previous

Kertas kerja penambahbaikan pengurusan bencana akan dibentangkan di Kabinet, kata menteri

Read Next

UAE mengambil tempat di Majlis Keselamatan PBB (United Nations)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.