The Malaysia Post

Kertas kerja penambahbaikan pengurusan bencana akan dibentangkan di Kabinet, kata menteri

Kertas cadangan mengenai tindak balas banjir dan penambahbaikan pengurusan bencana akan dibentangkan pada mesyuarat Kabinet pertama 2022 pada 12 Jan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Datuk Dr Abd Latiff Ahmad berkata perbincangan dengan tujuh ahli akademik universiti tempatan diadakan secara maya pagi ini, di mana pakar dalam bidang pengurusan risiko dan bahaya baharu berkongsi pandangan mereka mengenai pengurusan banjir.

Pensyarah juga membentangkan kajian mereka tentang situasi cuaca buruk yang boleh menyebabkan bencana cuaca tidak menentu.

“Ahli akademik juga berpandangan cuaca seperti itu (tidak menentu) akan menyebabkan bencana di kawasan yang tidak dijangka,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Susulan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa kerajaan bersetuju untuk menubuhkan pasukan petugas khas untuk aktiviti pasca banjir dan sebagai persediaan menghadapi gelombang kedua banjir, Abd Latif berkata pihak berkuasa berkaitan akan meningkatkan tahap kesiapsiagaan mereka untuk sebarang operasi. melibatkan bencana alam.

Beliau berkata ketika ini, kira-kira 40,813 kakitangan daripada pelbagai agensi bertindak balas terlibat dalam operasi banjir di seluruh negara, masing-masing melibatkan 3,419 aset gabungan.

Mengulas amaran kuning hujan berterusan yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) semalam, Abd Latiff menasihatkan penduduk di Sabah, Kelantan, Terengganu, Pahang, dan Johor supaya sentiasa mengikuti perkembangan cuaca yang dikeluarkan MetMalaysia sahaja.

Baca Lagi | Kertas kerja penambahbaikan pengurusan bencana akan dibentangkan di Kabinet, kata menteri

“Terdapat pelbagai maklumat di media sosial mengenai ramalan cuaca dan amaran bencana, namun ia boleh mencetuskan panik dalam kalangan rakyat. Jadi rujuk kepada MetMalaysia untuk mendapatkan laporan yang tepat,” tegasnya.

Semalam, MetMalaysia mengeluarkan amaran kuning bagi ramalan hujan berterusan bagi negeri-negeri berikutan lonjakan monsun semasa, yang dijangka berterusan sehingga 3 Januari tahun depan.

Read Previous

Pihak berkuasa Perancis di dakwa oleh pasangan ibu bapa kerana anak tersilap di suntik vaksin Moderna

Read Next

Putrajaya menangguhkan perjalanan umrah mulai 8 Jan atas kebimbangan Omicron

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.