The Malaysia Post

Thailand menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam

Teerasil Dangda

Credits: yimg

Thailand telah menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam.

Walaupun terikat 2-2 oleh Indonesia pada perlawanan akhir kedua di Stadium Nasional Singapura malam ini, ‘The War Elephants’, yang membelasah ‘The Garuda’ 4-0 pada perlawanan pertama Rabu (29 Dis). , memperoleh kemenangan agregat 6-2 yang mengagumkan.

Indonesia tampil sebagai pasukan yang lebih agresif kali ini, dan rembatan rendah dari luar kotak oleh pemain tengah Ricky Kambuaya pada minit ketujuh memberikan anak buah jurulatih Korea Selatan Shin Tae-yong mendahului 1-0.

Penyerang prolifik Teerasil Dangda kemudian mensia-siakan peluang keemasan untuk menyamakan kedudukan untuk Thailand, apabila percubaan kaki kanannya dari tengah kotak melepasi palang pada penghujung separuh masa pertama.

Pasukan jurulatih Brazil-Jerman Alexandre Polking menghidupkan semula permainan mereka pada separuh masa kedua, bagaimanapun, dan sepatutnya menjaringkan dua gol berturut-turut untuk mendahului.

Adisak Kraison, yang menggantikan Teerasil, menjaringkan gol untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-54 sebelum jaringan Sarach Yooyen dari luar kotak penalti menjadikan kedudukan 2-1, dua minit kemudian.

Egy Maulana Vikri membalas satu gol untuk Indonesia dengan penyudah bersudut ketat dari sebelah kiri padang pada minit ke-80 untuk menyamakan kedudukan, tetapi masih terlalu terlambat untuk mereka bangkit semula pada ketika itu.

Baca Lagi | Thailand menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam

Thailand muncul juara Piala AFF sulung pada 1996, sebelum menyapu bersih empat lagi gelaran pada 2000, 2002, 2014 dan 2016, manakala Indonesia masih tidak dapat memecahkan ‘sumpahan’ final mereka, kerana mereka hanya berjaya menamatkan saingan sebagai naib juara lima. kali iaitu pada tahun 2000, 2002, 2004, 2010 dan 2016.

Read Previous

RM33 juta diluluskan melalui pinjaman mikro BSN untuk pemulihan pasca banjir

Read Next

Mahkamah Persekutuan menolak kebenaran Zakir Naik untuk merayu, saman akan didengar di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here