The Malaysia Post

Pengiktirafan vaksin Covid-19 mesti dibincangkan di peringkat antarabangsa

Isu mengenai pengiktirafan vaksin mesti dibincangkan dan diperjelas di peringkat antarabangsa agar tidak ada diskriminasi, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin.

Dia mengatakan bahawa pendirian Malaysia adalah bahawa jika vaksin itu diterima oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), maka negara-negara lain juga harus mengakui mereka yang telah menerima vaksin tersebut.

“Malaysia juga berharap tidak ada diskriminasi di mana vaksin dibuat kerana formula yang sama digunakan di semua kilang pembuatan AstraZeneca.

“Sama ada kilang itu di Eropah, India, Korea Selatan atau Thailand, vaksinnya sama,” katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Pusat Vaksinasi Mines (PPV) di Seri Kembangan dekat sini hari ini.

Dia mengatakan demikian ketika diminta untuk mengulas dakwaan bahawa Kesatuan Eropah (EU) hanya mengiktiraf Vaxzeria (vaksin AstraZeneca) yang telah diluluskan oleh Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA).

Khairy yang juga Menteri Koordinator Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK) mengatakan tindakan untuk tidak mengenali vaksin yang dihasilkan oleh kilang tertentu, dilihat sebagai tidak adil.

Oleh itu, Khairy mengatakan bahawa dia akan meminta penjelasan dari wakil Kesatuan Eropah (EU) di negara ini mengenai keputusan EU.

Katanya, Malaysia juga sedang dalam proses membincangkan pengiktirafan vaksin dengan negara lain, termasuk Arab Saudi.

“Sebilangan besar negara-negara Muslim seperti Indonesia, Pakistan dan Turki, termasuk Malaysia menggunakan vaksin dari China yang diakui oleh WHO.

“Jadi jika Arab Saudi mengatakan ia tidak mengenali (vaksin dari China) bagaimana jemaah haji dari negara-negara ini akan menunaikan haji tahun depan,” katanya.

Ketika ditanya sama ada mereka yang telah menyelesaikan dua dos vaksin akan diberi kelonggaran, Khairy mengatakan garis panduan tersebut sedang dirangka oleh Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) untuk disampaikan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) .

“Kumpulan panduan mengenai ‘apa yang dapat anda lakukan sebaik sahaja anda diberi vaksin sepenuhnya’ dijangka siap bulan depan.

Baca Lagi | Pemohon kerja graduan ditolak kerana kurang ajar

“Namun, dengan penyebaran varian Covid-19 Delta yang cepat, ini memerlukan lebih berhati-hati,” katanya.

Mengenai Mines PPV, Khairy mengatakan pada masa ini 5,000 dos vaksin diberikan setiap hari dan jumlahnya dijangka meningkat kepada 10,000 dos pada minggu depan kerana jumlah penerima dos kedua juga akan meningkat pada saat itu. ” Ini akan membantu meningkatkan kadar vaksinasi negara menjadi 300,000 dos sehari, “tambahnya.

Read Previous

Pejuang ingin mengalu-alukan pemimpin politik Johor yang lain

Read Next

Pharmaniaga untuk menguruskan logistik, pengedaran vaksin AstraZeneca Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.