The Malaysia Post

Pharmaniaga untuk menguruskan logistik, pengedaran vaksin AstraZeneca Covid-19

Pharmaniaga Logistics Sdn Bhd (PLSB) akan menguruskan logistik dan pengedaran lebih daripada lapan juta dos vaksin AstraZeneca Covid-19 di empat gudangnya yang terletak di Selangor, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak.

Pengarah Urusan kumpulan Pharmaniaga, Datuk Zulkarnain Md Eusope berkata, anak syarikat milik penuhnya PLSB dipilih secara tender terbuka oleh Kementerian Kesihatan kerana PLSB memiliki infrastruktur, kemudahan dan kemampuan dengan lebih dari 26 tahun rekod prestasi dalam menangani vaksin.

“Sebelumnya kami telah menangani 828.000 dos vaksin AstraZeneca dari COVAX Facility dan pada 1 Julai, menerima 1 juta dos yang disumbangkan oleh Kerajaan Jepun kepada Malaysia.

“Semua vaksin ini disimpan di gudang yang diperakui Amalan Pengagihan Baik (PDB) kami yang mempunyai kemudahan rangkaian sejuk bertaraf farmasi yang dapat mengekalkan suhu antara dua hingga lapan darjah Celsius,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia mengatakan bahawa vaksin akan dikirimkan ke Pusat Penyimpanan Vaksin dan Pusat Pengedaran Vaksin di seluruh negara seperti yang diperintahkan oleh KKM untuk menyokong Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK).

Ini termasuk vaksin AstraZeneca Covid-19 yang diterima melalui AstraZeneca, Kemudahan COVAX dan juga sumbangan oleh pemerintah asing.

Baca Lagi | Diilhamkan oleh #BenderaPutih, Persatuan Haiwan Malaysia melancarkan gerakan bendera merah

Semalam, Pharmaniaga Berhad menerima kumpulan pertama dari 586.700 vaksin AstraZeneca Covid-19 yang dihantar dari Siam Bioscience Co Ltd, Thailand untuk kerajaan di bawah PICK. Vaksin tersebut diserahkan kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Adham Baba oleh presiden negara AstraZeneca Malaysia, Dr Sanjeev Pachal di gudang Pharmaniaga di Shah Alam.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pengiktirafan vaksin Covid-19 mesti dibincangkan di peringkat antarabangsa

Read Next

Itali menewaskan Belgium untuk mara ke separuh akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.