The Malaysia Post

Itali menewaskan Belgium untuk mara ke separuh akhir

Pencela Itali kehabisan alasan untuk meragukan kemampuan mereka untuk memenangi Euro 2020 setelah kemenangan semalam ke atas Belgium.

Rekod tanpa kalah Azzurri telah didokumentasikan dengan baik semasa kejohanan, dan ia melambung ke 32 perlawanan di Munich semalam.

Tetapi hakikat bahawa pasukan Roberto Mancini tidak mengalahkan mana-mana pasukan bola sepak antarabangsa yang diiktiraf selama berturut-turut, yang bermula sejak September 2018, mendorong beberapa pakar untuk mengemukakan pertanyaan mengenai kemampuan mereka untuk melangkah jauh dalam pertandingan.

Selepas Itali mencatat kemenangan 3-0 melawan Turki dan Switzerland pada awal Euro, mantan pemain tengah Perancis, Patrick Vieira berkata: “Mereka kekurangan intensiti, kekuatan, kecepatan, untuk menjadi lebih berbahaya untuk maju terlalu awal untuk mempertimbangkan Itali, sehingga mereka boleh sampai ke penghujungnya. “

Bekas pemain pertahanan England, Gary Neville juga merasakan hal yang sama, “Saya rasa apabila mereka mula bermain menentang pasukan yang lebih baik, mereka tidak akan mencukupi.”

Menurut badan pentadbir bola sepak dunia, FIFA, tidak ada pasukan yang lebih baik daripada pasukan nombor satu dunia, Belgium, yang dianggap sebagai pasukan pilihan sebelum kejohanan.

Tetapi kemenangan ke-13 berturut-turut Azzurri adalah yang paling mengagumkan namun ketika mereka berada di puncak bukan hanya dengan skor akhir, tetapi juga dari segi penguasaan dan tembakan.

Ini adalah persembahan yang terasa seperti pernyataan niat dari negara yang telah memenangi empat Piala Dunia dan satu Kejuaraan Eropah tetapi harus membina semula reputasinya setelah kegagalan memalukan untuk lolos ke Piala Dunia 2018.

“Belgia kalah – kami kembali di antara sukan bola sepak yang hebat,” kata halaman depan Gazzetta dello Sport hari ini.

“Malam seperti ini memberitahu saya bahawa kami menjadi pasukan yang sangat baik. Kami menunjukkan kesungguhan, semangat pengorbanan dan hati Itali itu. Sekarang kita akan berehat dan pergi lagi di Wembley. Kami percaya, ”kata kapten Giorgio Chiellini.

Kemenangan itu hanya dirosakkan oleh kecederaan serius pada bek kiri, Leonardo Spinazzola, yang harus diturunkan dan kelihatan tidak akan bermain lagi dalam kejohanan ini.

Itali kini tinggal tiga perlawanan dari menyamai rekod tanpa kalah antarabangsa sepanjang masa yang ditetapkan oleh Sepanyol antara 2007 dan 2009 – dan ia adalah Sepanyol yang mereka hadapi seterusnya di separuh akhir.

Baca Lagi | Serena mengundur diri dari Wimbledon

Sekiranya mereka ingin mencapai sasaran itu, mereka harus memenangi Euro untuk kali kedua dalam sejarah mereka dalam proses. Mungkin lebih sukar sekarang untuk mencari orang yang meragui kemampuan mereka untuk melakukan hal itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pharmaniaga untuk menguruskan logistik, pengedaran vaksin AstraZeneca Covid-19

Read Next

Cadangan Zahid untuk meninggalkan kerajaan Perikatan tidak di endahkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.