The Malaysia Post

‘Incredible’ Vingegaard memenangi Tour de France

Jonas Vingegaard dari Denmark memenangi Tour de France pada hari Ahad, menamatkan pemerintahan juara bertahan dua kali Tadej Pogacar selepas tiga minggu dan 3,350km perjuangan tanpa henti.

Bekas pekerja pasar ikan berusia 25 tahun itu merangkul kejuaraan Tour de France pertamanya, setahun selepas prestasi cemerlangnya apabila dia menduduki tempat kedua di belakang Pogacar.

“Kemenangan ini sangat besar bagi saya, ia luar biasa,” kata Vingegaard ketika dia berdiri di atas podium pada Champs Elysees yang dicium matahari.

“Terdapat ramai orang yang saya ingin ucapkan terima kasih tetapi saya tidak tahu di mana untuk bermula,” tambahnya, memberikan pujian khusus untuk penganjur yang memulakan perlumbaan di negara asalnya Denmark.

Vingegaard juga memuji rakan sepasukan Wout van Aert sebagai “penomenal” dan “pelumba terbaik di dunia”, kerana dia diapit oleh Pogacar di tempat kedua dan juara 2018 Geraint Thomas, yang berada di tempat ketiga.

“Kami mempunyai rancangan dan kami mengikutnya, semua rakan sepasukan saya mengatasi diri mereka sendiri,” tambah juara itu.

Barisan penuh orang Denmark di hadapan podium mula melaungkan namanya sambil mengucapkan terima kasih kepada “dua gadis dalam hidup saya”, merujuk kepada pasangan dan anak perempuannya.

“Tanpa mereka, saya tidak dapat melakukan ini.” Naib juara Pogacar memenangi tiga peringkat sepanjang perjalanan dan turut mengambil jersi putih untuk pelumba bawah 25 tahun terbaik untuk tahun ketiga berturut-turut.

Dia berterima kasih oleh Vingegaard untuk “pertempuran yang menggerunkan” ini.

“Jersi putih bukanlah apa yang saya impikan, tetapi saya gembira dengan cara saya berlumba dan berbangga menjadi yang kedua,” kata Pogacar.

“Kita semua bermimpi apabila kita adalah anak-anak suatu hari nanti berada di Tour de France, menjadi pelumba profesional.

“Fakta mudah untuk menyertai Jelajah adalah luar biasa, terutamanya apabila anda datang dari negara seperti Slovenia. Jadi untuk menduduki tempat kedua masih luar biasa.” Jasper Philipsen dari Belgium memenangi perlumbaan untuk garisan di Champs Elysees yang berbatu-batu untuk meraih kemenangan ikonik pentas akhir, yang keduanya dalam Jelajah ini, membuka halaman pada rasa malunya kerana tersilap meraikan di peringkat empat, sedangkan dia sebenarnya menduduki tempat kedua.

“Ini adalah kemenangan terbaik untuk mana-mana pelari pecut, ia menguburkan penghujung Jelajah, ini penting,” kata Philipsen.

Jumbo-Visma menghasilkan usaha kolektif yang cemerlang dengan enam kemenangan peringkat, jersi pecut hijau dan jersi pertempuran merah untuk van Aert dan jersi pergunungan polka dot untuk Vingegaard serta kejuaraan keseluruhan dan jersi kuning.

Selepas bergelut tanpa henti di puncak dan dataran dalam gelombang panas yang meruncingkan, Vingegaard memastikan kemenangannya pada ujian masa Sabtu lalu setelah mendahului di Alps dan melanjutkannya di Pyrenees.

Geraint Thomas, juara 2018, berada di tempat ketiga selepas pemain veteran itu berlumba mengikut rentaknya sendiri, menyenyapkan keraguan yang menyangka bahawa pada usia 36 tahun, pemain Wales itu melepasi prestasi terbaiknya.

Perjuangan untuk ketuanan

Peringkat ke-21 adalah larian yang sebahagian besarnya penuh istiadat ketika Vingegaard dan yang lain menghirup champagne sambil melepasi pemandangan Paris termasuk Jardin du Luxembourg, melalui Saint Michel dan melepasi Louvre sebelum pecut lebih lapan pusingan Champs Elysees.

Pasukan Jumbo telah meraikan hari Sabtu di persinggahan mereka di Limoges tetapi kejayaan itu datang selepas usaha kolektif yang panjang yang hampir jatuh pada saat-saat akhir.

Vingegaard terselamat daripada “serangan jantung” yang hampir jatuh pada ujian masa individu pada hari Sabtu untuk menamatkan Jelajah secara hampir.

Dua protagonis utama telah bertarung antara satu sama lain dari awal hingga akhir, dengan Vingegaard menumbangkan Pogacar Slovenia dengan sepasang persembahan yang melambung tinggi di pergunungan tinggi.

Pogacar membuat semua larian awal dengan mentaliti serangan serigala tunggalnya, secara beransur-ansur mencakar ke tempat teratas di peringkat enam dengan suasana kebal.

Tetapi bintang-bintang sejajar dengan Pogacar apabila dia kehilangan rakan sepasukan kepada Covid dan kecederaan. Dia juga seorang lelaki yang terkenal tidak sukakan haba panas dan suhu mencecah 40 darjah pada minggu terakhir perlumbaan.

Vingegaard mengambil jersi kuning daripada Pogacar di peringkat 11 dan sementara lelaki UAE itu enggan berputus asa, dia terus tewas di peringkat 18.

Baca Lagi | ‘Incredible’ Vingegaard memenangi Tour de France

Perjuangan epik mereka diserlahkan dengan detik semangat kesukanan apabila Pogacar jatuh pada kelajuan tinggi dan Vingegaard menunggunya untuk mengejarnya, pasangan itu berpaut tangan sebentar dalam imej yang tidak dapat dilupakan daripada salah satu edisi moden terbaik Jelajah. — AFP

Read Previous

PM Thailand terselamat dalam undi tidak percaya keempat di parlimen

Read Next

Kes Covid baharu, kematian meningkat minggu lalu, kata Health D-G

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.