The Malaysia Post

PM Thailand terselamat dalam undi tidak percaya keempat di parlimen

Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-ocha terselamat daripada undi tidak percaya di parlimen hari ini, muncul sebagai teratas dalam ujian besar terakhirnya menjelang pilihan raya umum yang dijadualkan dalam tempoh 11 bulan.

Bekas ketua tentera berusia 68 tahun itu, yang berkuasa sejak rampasan kuasa yang dipimpinnya pada 2014, memperoleh undi yang diperlukan untuk menjamin tempatnya sebagai perdana menteri sehingga penggalnya berakhir pada Mac.

Prayuth menerima 256 undi menyokong dan 206 menentang dengan sembilan berkecuali. Pembangkang memerlukan lebih 239 daripada 477 undi parlimen untuk menggulingkannya.

Perdana menteri dan 10 anggota kabinet menjalani empat hari menonton siaran langsung di televisyen daripada pembangkang yang menuduh mereka rasuah dan salah urus ekonomi, dalam usaha untuk memburukkan gabungan 17 parti yang memerintah sebelum pilihan raya akan datang.

Ia adalah kali keempat prestasi Prayuth

diundi sejak beliau dipilih oleh dewan untuk kekal sebagai perdana menteri pada 2019, berikutan pilihan raya yang dikatakan pembangkang diadakan di bawah peraturan yang direka untuk mengekalkannya dalam kuasa. Prayuth telah menolak dakwaan itu.

Baca Lagi | PM Thailand terselamat dalam undi tidak percaya keempat di parlimen

Walaupun tinjauan pendapat baru-baru ini menunjukkan popularitinya merosot, Prayuth telah dijangka akan menang, menurut penganalisis politik, sesetengah daripada mereka melihat usul mengecam itu sebagai langkah pembangkang untuk mendapatkan sokongan orang ramai menjelang pilihan raya akan datang.

Prayuth tidak memberi sebarang petunjuk bila pilihan raya akan diadakan. ― Reuters

Read Previous

Tuchel dari Chelsea berkata tidak boleh memberikan Azpilicueta yang tidak mahu ‘apa yang dia mahu’

Read Next

‘Incredible’ Vingegaard memenangi Tour de France

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.