The Malaysia Post

Diilhamkan oleh #BenderaPutih, Persatuan Haiwan Malaysia melancarkan gerakan bendera merah

Pemilik haiwan kesayangan Malaysia yang berjuang untuk membeli makanan untuk haiwan peliharaan mereka harus menghubungi jiran mereka dengan menaikkan bendera merah di luar kediaman mereka.

Pergerakan bendera merah, yang dilancarkan semalam oleh Persatuan Haiwan Malaysia, diilhamkan oleh projek bendera putih baru-baru ini atau gerakan #BenderaPutih di negara ini.

Presidennya Arie Dwi Andika memberitahu Malay Mail bahawa sejak perintah kawalan pergerakan pertama, terdapat peningkatan jumlah haiwan peliharaan yang dibuang di jalanan kerana kekangan kewangan pemiliknya atau kehilangan pekerjaan mereka akibat wabak tersebut.

“Bendera putih dinaikkan oleh siapa saja yang memerlukan agar jiran dan masyarakat dapat menyelamatkan.

“Tetapi bagaimana dengan mereka yang berjuang untuk menjaga haiwan kesayangan mereka kerana kekangan kewangan yang disebabkan oleh banyak kunci?”

Arie menambah bahawa walaupun organisasi itu tidak mengetahui berapa banyak haiwan peliharaan yang dibuang, pengumpan jalanan haiwannya melaporkan semakin banyak anjing dan kucing di jalanan.

Dia mengatakan bahawa adalah pemandangan yang menyedihkan dan tidak semua haiwan peliharaan yang dilepaskan ke jalanan telah dikumuhkan.

“Kebanyakan haiwan peliharaan yang dibuang tidak dapat mengatasi makanan mereka sendiri sehingga akhirnya mati kelaparan sementara haiwan lain cedera atau mati akibat kemalangan jalan raya.

“Tahun lalu, kami bekerjasama dengan syarikat makanan kucing dan penaja untuk menyumbangkan tiga tan makanan haiwan kesayangan kepada pemilik haiwan peliharaan di seluruh Malaysia tahun lalu semasa penutupan pertama di seluruh negara.

“Tetapi kali ini, kami berharap jiran dan masyarakat dapat membantu jiran mereka yang bergelut untuk memberi makan haiwan kesayangan mereka.

Baca Lagi | Di Sabah, kekeliruan ketika kerajaan negeri membenarkan makan malam tanpa mengeluarkan SOP

“Warna merah dipilih karena warna ramah dan warna umum digunakan untuk kerah hewan peliharaan.” Arie menambah bahawa sejak dilancarkan malam tadi, tidak ada yang menaikkan bendera merah di luar kediaman mereka tetapi organisasi itu telah menerima permintaan makanan haiwan peliharaan untuk kucing mereka.

Read Previous

Bersih 2.0 berminat untuk mengadakan SREL di bekas kerusi Umno

Read Next

SRC International mengatakan saman itu diberikan kepada semua defendan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.