The Malaysia Post

Bersih 2.0 berminat untuk mengadakan SREL di bekas kerusi Umno

Badan pengawas pilihan raya Bersih 2.0 mengatakan pihaknya terbuka untuk mengadakan Pilihan Raya Mengimbas Simulasi dalam talian (SREL) di kawasan parlimen atau bahkan DUN lain, terutama yang sebelumnya di bawah Umno yang menyaksikan banyak wakil rakyatnya berpaling tadah kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang memerintah selepas Pilihan raya umum 2018.

Pengerusi gabungan itu, Thomas Fann mengatakan sesi SREL akan diadakan di bawah kempen ‘Sack or Keep’, dan pada masa ini, ia mendorong Umno untuk bersikap proaktif sebagai pemula.

Beliau berkata selain PKR, akhir-akhir ini, banyak yang lupa bahawa Umno adalah parti yang menyaksikan banyak wakil rakyatnya cacat selepas pilihan raya umum ke-14 tiga tahun lalu.

“Adalah baik bahawa beberapa pemimpin Umno seperti Tan Sri Shahrir Abdul Samad dan Datuk Abdul Rahman Dahlan secara aktif melihat sistem penarikan semula sebagai idea untuk parti mereka.

Dia menjawab pertanyaan mengenai perlunya sesi SREL dalam talian untuk kawasan lain setelah pelancaran SREL Tebrau yang disiarkan secara langsung di laman Facebook rasmi Bersih 2.0 hari ini.

Pemeriksaan menunjukkan bahawa setelah Umno kalah dalam pilihan raya 2018, 15 anggota parlimennya telah berpaling tadah kepada Bersatu, yang kini menjadi parti utama dalam gabungan PN yang memerintah.

Ini tidak menolak kerusi DUN di empat bekas kerajaan negeri Pakatan Harapan (PH) di Johor, Melaka, Perak dan Kedah yang juga jatuh ke PN.

Fann berharap Umno, sebagai salah satu parti politik terbesar di negara ini, akan mempertimbangkan untuk mengambil bahagian dalam SREL dalam talian Bersih 2.0 untuk kawasan mereka yang hilang.

Dia mengatakan bahawa gabungan itu terbuka untuk kawasan pilihan lain juga dan mengatakan bahawa Tebrau adalah yang pertama menjalani sesi SREL dalam talian kerana ia memenuhi semua kriteria, setelah dihubungi oleh PKR Johor.

“Mana-mana kawasan yang melihat pembelotan dari wakil rakyatnya dapat dipertimbangkan. Sebenarnya yang seterusnya adalah kerusi DUN di Melaka, ”katanya.

Fann menegaskan bahawa sesi SREL Bersih 2.0 akan menanggung kos koalisi setiap kali kempen dimulakan.

“Setiap kawasan akan menelan belanja sekitar RM5,000 dan jika menjalankan keseluruhan kursus, ia boleh meningkat hingga RM35,000.

“Kami tidak mahu akhirnya memulakan banyak tetapi akhirnya tidak ke mana-mana,” kata Fann mengenai biaya yang diperlukan.

Baca Lagi | Speaker Dewan Rakyat, wakil tiba di Istana Negara untuk hadirin bersama Agong

Penyokong pemilihan semula mengatakan bahawa seorang wakil rakyat yang menukar parti setelah pilihan raya harus mendapatkan mandat baru dari pemilihnya untuk membuktikan bahawa mereka menyokong pertukaran itu. Proses itu, yang diperuntukkan di sejumlah negara, telah diusulkan berkali-kali sejak pemerintah pusat PH jatuh pada bulan Februari ketika anggota parlimen dari Bersatu dan PKR keluar dari koalisi semasa Sheraton Move.

Read Previous

Kerajaan mempertimbangkan semula pentadbiran Pfizer Covid-19 jabs untuk remaja

Read Next

Diilhamkan oleh #BenderaPutih, Persatuan Haiwan Malaysia melancarkan gerakan bendera merah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.