The Malaysia Post

Kerajaan mempertimbangkan semula pentadbiran Pfizer Covid-19 jabs untuk remaja

Kerajaan akan mempertimbangkan semula keputusan sebelumnya untuk memberikan vaksin Pfizer Covid-19 kepada remaja, berikutan laporan mengenai insiden kesan sampingan yang berkaitan dengan keradangan jantung, terutama di kalangan penerima lelaki.

Menteri Koordinator Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin, mengatakan bahawa pihaknya, bersama-sama dengan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Pendidikan (MoE), akan mengadakan pertemuan untuk membincangkan isu tersebut.

“Kami memantau perkembangan mengenai kesan sampingan ini tetapi tidak mengubah keputusan pemerolehan kami mengenai Pfizer.

“Itu hanya berkaitan dengan keputusan tentang apakah kita ingin memberikan Pfizer kepada remaja kerana kejadian keradangan jantung di kalangan kumpulan itu cukup tinggi,” katanya dalam sidang media mengenai pengembangan program imunisasi hari ini, yang turut dihadiri Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Khairy mengatakan bahawa isu mengenai kesan sampingan vaksin Pfizer telah dikemukakan oleh Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 kepada dia dan Dr Adham.

Baru-baru ini, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) merancang untuk mengemas kini garis panduan pemberian vaksin Pfizer dan Moderna Covid-19 kepada remaja dan orang muda, setelah mengetahui kemungkinan risiko keradangan jantung.

Pemerintah, pada 21 Jun, meluluskan pemberian vaksin Pfizer kepada kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.

Ditanya adakah pemerintah merancang untuk mempercepat selang menerima dos kedua vaksin AstraZeneca dari 12 minggu hingga enam minggu, terutama untuk orang tua, dia mengatakan perkara itu akan diumumkan esok. Khairy, yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, mengatakan bahawa pemerintah masih mempertimbangkan kaedah ‘mix and match’ dari dua jenis vaksin Covid-19.

“Buat masa ini, anda akan diberi dos kedua yang sama dengan dos pertama anda. Untuk AstraZeneca, dos kedua juga akan menjadi AstraZeneca, ”katanya.

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai tweet Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengenai keberkesanan vaksin AstraZeneca dan Sinovac terhadap varian perhatian Delta (VOC), Khairy mengatakan bahawa setakat ini semua vaksin Covid-19 yang digunakan di Malaysia masih mampu melindungi individu dari varian Covid-19.

“Walaupun terdapat perbezaan dari segi keberkesanan vaksin terhadap VOC Delta, vaksin ini tetap melindungi anda. Oleh itu, apa sahaja vaksin yang ditawarkan, sila ambil vaksin tersebut. Vaksin (yang) kita berikan, akan memberi anda perlindungan terhadap VOC, ”katanya.

Dr Noor Hisham, dalam tweet awal hari ini, mengatakan bahawa satu dos vaksin Pfizer atau AstraZeneca hanya memberikan sekitar 33 persen perlindungan terhadap gejala dari varian Delta; dua dos memberikan antara 88 peratus (Pfizer) dan 60 peratus (AstraZeneca) perlindungan terhadap gejala.

Dalam perkembangan lain, Khairy mengatakan bahawa kadar vaksinasi di negara ini terus meningkat, dan konsisten dengan rata-rata vaksinasi yang dilakukan selama seminggu terakhir (21-27 Jun), dengan peningkatan 19 peratus berbanding minggu sebelumnya (14- Jun 20).

“Ini menunjukkan konsistensi dalam tingkat vaksinasi, yang saat ini sedang dipergiatkan,” katanya, sambil menambahkan bahawa pada hari Khamis negara mencapai catatan baru, sebanyak 268.604 tembakan diberikan dalam sehari.

Dalam perkembangan lain, Khairy mengatakan bahawa unit khas ditubuhkan bekerjasama dengan Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM), untuk menyiasat aduan penjualan vaksin dan janji susulan.

Baca Lagi | Rakyat Malaysia memulakan gerakan #benderaputih untuk memberi isyarat kesusahan

“Saya telah berbicara dengan polis, dan mereka menubuhkan unit atau pasukan khas untuk bekerjasama dengan CITF untuk menyiasat tuntutan ini,” katanya. Khairy mengatakan bahawa dia juga meminta polis bertindak segera dan menangkap individu yang didapati menjual dos vaksin dan slot janji temu di bawah program imunisasi. CITF membuat dua laporan polis, pada 14 dan 20 Jun, sebagai hasil daripada aduan orang ramai mengenai kegiatan penjualan vaksin yang didakwa.

Read Previous

Serena mengundur diri dari Wimbledon

Read Next

Bersih 2.0 berminat untuk mengadakan SREL di bekas kerusi Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.