The Malaysia Post

SRC International mengatakan saman itu diberikan kepada semua defendan

SRC International Sdn Bhd telah menyampaikan salinan surat saman kepada keenam-enam defendan, kecuali bekas ketua pegawai eksekutifnya, Nik Faisal Ariff Kamil, kerana dia tidak berada di Malaysia.

SRC International, di bawah pengurusan barunya, pada 7 Mei, telah mengajukan tuntutan terhadap mantan perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dan enam yang lain, atas tuduhan pecah amanah dan pelanggaran kewajiban undang-undang berkaitan dengan Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan bernilai RM4 bilion ) pinjaman kepada SRC.

Menurut peguam Rosli Dahlan Saravana Partnership, yang mewakili SRC, surat saman telah disampaikan kepada Najib dan lima bekas pengarah SRC, iaitu, Datuk Suboh Md Yassin, Datuk Mohammed Azhar Osman Khairuddin, Shahrol Azral Ibrahim Halmi, Tan Sri Ismee Ismail dan Datuk Che Abdullah @ Rashidi Che Omar.

“Kesalahan itu diserahkan kepada semua terdakwa kecuali defendan ketiga (Nik Faisal) kerana dia tidak lagi berada di Malaysia,” kata peguam itu setelah pengurusan kes hari ini, yang dilakukan dalam talian di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmad Fairuz Zainol Abidin.

Peguam juga mengatakan bahawa surat perintah saman akan diserahkan kepada Nik Faisal melalui perkhidmatan pengganti, dan pengadilan menetapkan 3 Ogos untuk pengurusan kes berikutnya bagi penggugat (SRC), untuk mengemas kini mahkamah mengenai perkhidmatan yang diganti.

Di bawah Perintah 62, Peraturan 5 dari Peraturan Mahkamah 2012, perkhidmatan yang diganti adalah kaedah tidak langsung yang tersedia untuk memberikan surat khabar kepada individu yang didakwa menghindari perkhidmatan, atau jika tidak praktikal untuk menyerahkan surat-surat itu kepada orang tersebut.

SRC, yang merupakan anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sebagai plaintif, dalam surat saman, mendakwa bahawa semua terdakwa bersekongkol dan melakukan pecah amanah selain mendakwa bahawa bekas perdana menteri telah menyalahgunakan kuasanya dan memperoleh peribadi mendapat faedah daripada dana SRC serta menyalahgunakan dana.

Najib adalah Penasihat Emeritus SRC dari 1 Mei 2012 hingga 4 Mac 2019. SRC, yang kini dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan Diperbadankan (MoF Inc) meminta pengisytiharan bahawa semua terdakwa bertanggung jawab membayar kerugian dana pelaburan akibat penggunaan jumlah pinjaman di samping menuntut ganti rugi umum , teladan, tambahan dan faedah, kos dan pelepasan lain yang sesuai yang disediakan oleh mahkamah.

SRC, dalam surat panggilannya, mengatakan bahawa pada Januari 2019, syarikat itu diletakkan di bawah jagaan pegawai dari Kementerian Kewangan (pengurusan baru) dan, setelah meneliti dan meneliti rekod SRC, mendapati bahawa pengarah SRC sebelumnya tidak mengambil langkah yang wajar untuk memastikan pinjaman KWAP berjumlah RM4 bilion kepada SRC pada tahun 2011 dan 2012 digunakan dengan betul untuk membiayai aktiviti pelaburan am syarikat dan keperluan modal kerja am.

Baca Lagi | Bersih 2.0 berminat untuk mengadakan SREL di bekas kerusi Umno

Syarikat itu mendakwa bahawa para pengarah sebelumnya tidak memantau penjualan RM3.6 bilion kepada SRC BVI (dana pelaburan yang dicadangkan) yang didakwa SRC melakukan aktiviti pelaburan di sektor sumber tenaga di luar negara dan gagal memantau pendedahan kerajaan Malaysia terhadap jaminan yang diberikan kepada SRC juga gagal menanyakan mengenai penyelewengan dana SRC. “Pengurusan baru juga mendapati bahawa sejumlah besar pengeluaran, pemindahan dan penggunaan pinjaman KWAP adalah penipuan atau salah,” kata syarikat itu dalam surat panggilannya.

Read Previous

Diilhamkan oleh #BenderaPutih, Persatuan Haiwan Malaysia melancarkan gerakan bendera merah

Read Next

Pemohon kerja graduan ditolak kerana kurang ajar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.