The Malaysia Post

Top Glove mengesahkan menutup kilang Klang buat sementara waktu

Pengilang sarung tangan Top Glove hari ini mengesahkan bahawa pihaknya akan menghentikan sementara operasi di kilangnya di Klang, yang kini berada di bawah perintah kawalan pergerakan (EMCO) yang dipertingkatkan sehingga 16 Julai.

“Top Glove ingin memaklumkan bahawa kilang sarung tangan perubatannya di Klang tidak akan beroperasi buat sementara waktu, sesuai dengan arahan EMCO, sementara menunggu penjelasan dari Majlis Keselamatan Negara (MKN),” kata syarikat itu dalam respons e-mel kepada pertanyaan Malay Mail. .

MKN merujuk kepada Majlis Keselamatan Negara (NSC).

“Syarikat berharap dapat meneruskan operasi dengan selamat pada waktu yang tepat dan terus menghasilkan sarung tangan perubatan yang sangat diperlukan untuk barisan hadapan dan pekerja kesihatan di Malaysia dan di seluruh dunia,” kata syarikat itu.

“Perusahaan terus mematuhi kepatuhan terhadap peraturan dan undang-undang yang relevan, serta SOP pencegahan COVID, dan berkomitmen untuk menjaga kesihatan dan keselamatan tenaga kerjanya dan masyarakat tempat ia beroperasi,” tambahnya.

Malay Mail telah menghubungi Top Glove awal hari ini untuk mendapatkan penjelasan berikutan laporan berita mengenai pembatalan surat kelulusannya di bawah Covid-19 Intelligent Management System (CIMS) 3.0.

Syarikat-syarikat di Malaysia pada masa ini memerlukan surat CIMS 3.0 untuk beroperasi di pelbagai fasa Pelan Pemulihan Nasional dan di kawasan EMCO.

Malay Mail meminta Top Glove untuk mengesahkan laporan berita surat yang dicabut untuk operasinya di kawasan EMCO di Selangor, dan juga bertanya apakah syarikat itu akan terus beroperasi atau menghentikan sementara operasi di kawasan EMCO.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) yang menjadi tuan rumah platform CIMS 3.0 – yang dikongsi oleh 17 kementerian dan tiga agensi kerajaan – dalam satu kenyataan awal hari ini menjelaskan bahawa syarikat yang bukan perkhidmatan penting tidak dapat beroperasi sama sekali di kawasan EMCO.

Miti menekankan bahawa hanya syarikat penting di kawasan EMCO yang dapat menggunakan surat CIMS 3.0 untuk meneruskan operasi. Pada 1 Julai, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan senarai mukim yang terjejas di Selangor dan kawasan yang terjejas di Kuala Lumpur yang akan diletakkan di bawah EMCO dari 3 Julai hingga 16 Julai.

Read Previous

Pelantikan Ismail Sabri, Hishammuddin akan memperkuatkan kerajaan Perikatan

Read Next

Hospital Klang memerlukan RM20 juta sekarang untuk menyelamatkan nyawa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.