The Malaysia Post

Pelantikan Ismail Sabri, Hishammuddin akan memperkuatkan kerajaan Perikatan

Sabri Yaakob

Credits: freemalaysiatoday

Pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai Menteri Kanan akan mengeratkan lagi kerjasama antara parti-parti dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Perkara ini dinyatakan oleh ketua-ketua Penerangan parti-parti di bawah gabungan PN melalui pernyataan bersama yang dikeluarkan hari ini.

 Mereka juga menyatakan keyakinan terhadap kemampuan kedua pemimpin yang memiliki pengalaman luas dalam memegang jawatan menteri, untuk membantu Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam hal-hal yang berkaitan dengan pentadbiran negara.

“Kami berdoa agar pengangkatan tersebut dapat memperkuatkan lagi kerjasama erat yang ada di antara pihak-pihak di dalam pemerintahan agar bersikap telus, bebas rasuah, dan pemerintah yang berintegriti,” katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan bersama oleh Ketua Penerangan Bersatu Datuk Wan Saiful Wan Jan; Kamaruzaman Mohamad (PAS); Chin Vui Kai (Parti Maju Sabah – SAPP); Jeffrey Kumin (Parti Solidariti Tanah Airku – STAR); Koo Shiaw Lee (Gerakan), Datuk V. Gunalan (MIC); dan Chan Quin Er (MCA).

Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) diwakili oleh Ketua Penerangannya, Khairin Bador; Yong Li Na (Parti Demokratik Progresif – PDP); Datuk Julita Majungki (Parti Bersatu Sabah – PBS); Datuk Idris Buang (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu – PBB); Datuk Wilfred Nissom (Parti Rakyat Sarawak); dan Adam Yii (Parti Rakyat Bersatu Sarawak – SUPP).

Pelantikan Ismail Sabri dan Hishammuddin telah diumumkan oleh Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Rabu.

Ismail Sabri mengekalkan portfolio sebagai Menteri Pertahanan, sementara Hishammuddin telah dilantik sebagai Menteri Kanan yang memimpin Kluster Keselamatan sementara mengekalkan portfolio sebagai Menteri Luar Negeri.

Ketua-ketua Penerangan juga menyambut baik pengumuman pemerintah bahawa semua peraturan darurat dan Rancangan Pemulihan Nasional akan dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat.

Baca Lagi | Muhyiddin mesti meletak jawatan sebagai PM, kata Pakatan

“Kami berharap sesi khas ini akan digunakan sebagai platform untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan kepentingan rakyat, dan tidak disalahgunakan untuk kepentingan peribadi,” kata kenyataan itu.

Read Previous

Australia menyokong kepimpinan ASEAN Kemboja 2022

Read Next

Top Glove mengesahkan menutup kilang Klang buat sementara waktu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here