The Malaysia Post

Watergate: Skandal untuk zaman yang masih boleh dikalahkan

Lima puluh tahun sejak ia mencetuskan Washington, urusan Watergate kekal sebagai kisah amaran tentang ancaman kuasa presiden yang tidak terhalang dan kayu pengukur yang terhadapnya semua skandal politik lain dihakimi.

Namun sesetengah ahli sejarah percaya arkiteknya, Richard Nixon, berisiko untuk dipindahkan sebagai contoh pecah norma rasuah presiden oleh Donald Trump dan ribut api berhubung peranannya dalam serangan Capitol AS 2021.

Kejahatan asas Nixon adalah menutup pecah masuk di ibu pejabat Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat di kompleks Watergate Washington untuk mencuri dokumen yang mungkin membantunya dalam pilihan raya yang akhirnya akan dimenanginya secara besar-besaran.

Tuduhan terhadap Trump – bahawa dia menghasut rusuhan maut untuk mengganggu peralihan kuasa secara aman sebagai sebahagian daripada konspirasi untuk membatalkan pilihan raya – kelihatan “jauh lebih serius,” kata profesor sejarah Michael Green.

Nixon “sudah tersingkir dari tempat duduknya, terus terang,” kata Green, dari Universiti Nevada Las Vegas, kepada AFP.

“Salah satu ironinya ialah Nixon tidak perlu mengarahkan pecah masuk untuk memenangi pilihan raya itu,” katanya. “Dan tidak ada bukti, walaupun dengan semua pita, bahawa pernah ada perbincangan atau pemikiran untuk membatalkan keputusan jika ia bertentangan dengannya.”

Lima pencuri Watergate telah ditangkap basah pada 17 Jun 1972 dan dengan cepat muncul bahawa ada yang dikaitkan dengan kempen Nixon dan Rumah Putih.

Siasatan berikutnya akhirnya membuka kotak penyalahgunaan dan helah kotor Pandora yang termasuk pengintipan politik, pemalsuan surat-menyurat dan juga kecurian sepasang kasut untuk menakut-nakutkan saingan Nixon.

Tetapi penutupan itu pada mulanya begitu berjaya sehingga Nixon memenangi 49 daripada 50 negeri dalam kemenangan besarnya ke atas Demokrat George McGovern dalam pilihan raya presiden tahun itu.

‘Presiden menghasut pertama’

Kapur itu mungkin berjaya jika bukan kerana penemuan kebetulan pada musim panas 1973 bahawa presiden secara rahsia telah merekodkan semua mesyuarat Rumah Putihnya.

Mereka memasukkan pita “senjata rokok” di mana Nixon boleh didengari mengarahkan supaya FBI, yang ditetapkan untuk menyiasat pencerobohan Watergate, diberitahu untuk “menjauhi perkara ini.”

Nixon meletak jawatan selepas delegasi orang tua Republikan, yang diketuai oleh Barry Goldwater yang sangat konservatif, datang ke Rumah Putih pada 1974 untuk memberitahunya bahawa dia berkemungkinan akan didakwa dan jig telah selesai.

Dia akhirnya diampunkan tetapi ramai pembantu utamanya dipenjarakan.

Carl Bernstein dan Bob Woodward, wartawan yang memainkan peranan penting dalam menjatuhkan Nixon, telah menulis kata pengantar baharu untuk buku ikonik mereka All the President’s Men melukis selari dengan Trump.

Perbandingan mereka memberi gambaran tentang sepasang orang luar yang merasa terkepung oleh musuh dalam media dan institusi negara.

Tetapi mereka mencadangkan bahawa hasutan Trump terhadap perusuh untuk berarak ke Capitol merupakan “penipuan yang melebihi imaginasi Nixon.”

“Menurut definisi undang-undang ini jelas hasutan… justeru Trump menjadi presiden menghasut pertama dalam sejarah kita,” kata mereka.

Penganalisis yang ditemu bual oleh AFP menunjukkan landskap politik dan media yang jauh berbeza yang dihadapi Nixon dan Trump apabila ia melibatkan akibat daripada tindakan mereka.

Campur tangan Goldwater, sebagai contoh, tidak dapat dibayangkan di kalangan sebahagian besar Republikan yang berkhidmat hari ini, yang telah terperangkap oleh Trump melalui dua pemecatan dan pelbagai kontroversi lain.

‘Cerita lain’

Dan sementara Senat mengundi sebulat suara untuk menubuhkan jawatankuasa penyiasatan rentas parti di Watergate, Republikan pada 2020-an memveto suruhanjaya dwipartisan dan menghukum dua ahli yang menyertai jawatankuasa Dewan pimpinan Demokrat yang menyiasat 6 Januari.

Kira-kira 80 juta rakyat Amerika – lebih satu pertiga daripada penduduk – menonton kesaksian televisyen peguam White House John Dean terhadap Nixon pada perbicaraan Watergate.

Kira-kira 20 juta — hanya 6 peratus rakyat Amerika — menonton perbicaraan pertama blockbuster yang diadakan oleh panel 6 Januari.

Bagi David Greenberg, pengarang Nixon’s Shadow: The History of an Image, pendengaran Watergate adalah “instrumental” dalam menjatuhkan seorang presiden yang cuba menumbangkan demokrasi.

“Walau bagaimanapun, perbezaannya ialah pada 1973 dan 1974 ramai ahli kongres dan senator Republikan yang setia kepada Nixon akhirnya mengakui bahawa dia terlibat dalam aktiviti jenayah,” katanya kepada AFP.

“Hari ini, hanya segelintir… telah bersedia untuk mengakui keterlibatan Trump. Persekitaran terpolarisasi dan partisan kami mungkin menghalang perbicaraan 6 Januari daripada mencapai semua yang sepatutnya.”

Sementara itu, pemecatan Trump kerana menghasut pemberontakan – dan penutupan jelas hampir lapan jam panggilan telefonnya pada 6 Januari – tidak secara ketara menghakis asas sokongannya.

Baca Lagi | Watergate: Skandal untuk zaman yang masih boleh dikalahkan

“Pada masa Watergate, rakyat Amerika bersatu dan mempercayai sumber media mereka sebagai sebahagian daripada satu perbualan nasional. Hari ini ia adalah mustahil,” kata bekas penyampai CNN Rick Sanchez kepada AFP.

Jika saluran berita kabel sayap kanan yang mendominasi wacana konservatif semasa

Read Previous

Selepas percubaan, Amber Heard berkata dia masih sayangkan Johnny Depp (VIDEO)

Read Next

Hospital awam Singapura bersedia untuk mengetepikan lebih banyak katil untuk pesakit Covid-19, tiada rancangan untuk membekukan cuti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.