The Malaysia Post

Hospital awam Singapura bersedia untuk mengetepikan lebih banyak katil untuk pesakit Covid-19, tiada rancangan untuk membekukan cuti

National University Hospital

Credits: rolashades

Hospital awam di sini bersiap sedia untuk gelombang kelima Covid-19, yang dijangka melanda Singapura seawal Julai, dengan mengetepikan tenaga kerja dan katil yang mencukupi untuk kemasukan pesakit.

Bagaimanapun, belum ada rancangan untuk membekukan cuti bagi pekerja penjagaan kesihatan, kerana hospital berkata mereka bersedia untuk menyesuaikan keperluan tenaga kerja mereka dengan situasi itu.

Ini disokong oleh enam kakitangan hospital awam TODAY yang bercakap, yang mengatakan bahawa mereka tidak tertakluk kepada protokol cuti baharu sebagai persediaan menghadapi gelombang yang dijangkakan.

Pakar penyakit berjangkit juga berkata bahawa tidak perlu terlalu bimbang tentang gelombang yang akan datang selagi orang ramai diberi vaksin dan mengamalkan kebersihan yang baik.

Pada 2 Jun, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung berkata bahawa Singapura harus bersedia untuk gelombang kes Covid-19 yang lain pada Julai atau Ogos, dengan menyatakan bahawa Afrika Selatan sedang menunggang gelombang Covid-19 kelimanya, didorong oleh Omicron BA.4 dan BA. 5 varian.

Pada 15 Mei, Kementerian Kesihatan berkata ia telah mengesan dua kes Covid-19 tempatan dengan varian BA.4, dan satu kes tempatan bagi varian BA.5.

Ong berkata: “Kami merasakan BA.4 dan BA.5, ini adalah gelombang yang boleh kami lalui. Tetapi jangan leka, tetap bersedia untuk itu.”

Hospital bersedia untuk mengetepikan katil tambahan, tenaga kerja

Profesor Fong Kok Yong, timbalan ketua pegawai eksekutif perkhidmatan perubatan dan klinikal Singhealth, berkata kumpulan hospital itu “bersedia dengan baik untuk meningkatkan kapasiti kami untuk menjaga pesakit Covid-19 mengikut keperluan… dan kami akan bertindak balas secara proaktif apabila dan apabila timbul keperluan”.

“Kami mengambil panduan daripada Kementerian Kesihatan, menyelaraskan strategi kami dan memantau keadaan dengan teliti untuk menjangka keperluan (dan) cabaran baharu, dan bertindak balas dengan cepat seperti yang telah kami lakukan sebelum ini,” kata Prof Fong, yang juga merupakan pengerusi bersama Pasukan Petugas Wabak Penyakit SingHealth.

Beliau berkata ini termasuk mengkonfigurasi semula wad sedia ada untuk menjaga pesakit Covid-19, dan menggunakan statistik daripada data sejarah untuk meramal dan mengoptimumkan kapasiti hospital mereka.

Ketika ditanya mengenai cuti pembekuan, beliau berkata bahawa tidak ada sebarang perubahan kepada polisi sedia ada mereka.

“Apabila meluluskan cuti kakitangan mereka, penyelia mengambil kira keperluan untuk kakitangan yang mencukupi untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan seperti biasa serta menampan rizab tenaga kerja yang mencukupi untuk menampung sebarang lonjakan dalam kes Covid-19, sambil mengekalkan penggiliran kakitangan yang seimbang. di jabatan,” katanya.

Kelompok SingHealth termasuk Hospital Besar Singapura, Hospital Besar Changi, Hospital Besar Sengkang dan Hospital Wanita dan Kanak-kanak KK.

Profesor Madya Thomas Loh, pengerusi kumpulan Sistem Kesihatan Universiti Nasional (NUHS) bagi lembaga perubatan, berkata kumpulan NUHS “bersedia dan dilengkapi untuk mengendalikan potensi lonjakan kes Covid-19”.

Beliau menambah bahawa hospital NUHS – iaitu Hospital Universiti Nasional, Hospital Besar Ng Teng Fong dan Hospital Alexandra – memantau dengan teliti keadaan dan akan menyesuaikan tindak balas mereka sewajarnya.

“Kami akan melakukan yang terbaik untuk mengoptimumkan sumber untuk pesakit Covid-19 dan bukan Covid-19 dan akan terus berwaspada dan mengekalkan kapasiti yang mencukupi di kemudahan pesakit dalam kami, termasuk kemudahan rawatan rapi dan pengasingan kami.”

NUHS telah mengetepikan katil sedia ada yang boleh ditukar menjadi katil pengasingan untuk kes Covid-19. Ia juga telah mengetepikan kemudahan penahanan tambahan bagi kes yang disyaki Covid-19 sementara menunggu keputusan ujian mereka, kata Prof Madya Loh.

“Kami juga menawarkan pengaturan alternatif yang sesuai secara klinikal, termasuk telekonsultasi, tele-pemulihan, tele-pemantauan, preskripsi jarak jauh, dan penghantaran ubat,” tambahnya.

HARI INI difahamkan daripada tiga kakitangan hospital di bawah NUHS, yang enggan dinamakan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media, bahawa mereka tidak dibekukan cuti.

Seorang jururawat dari Hospital Besar Sengkang berkata: “Kami telah dikemas kini dengan (vaksin) kami atau telah dijangkiti sebelum ini, jadi kami akan baik-baik saja… tetapi semoga gelombang ini tidak seteruk sebelumnya. ombak.”

HARI INI juga telah menghubungi Kumpulan Penjagaan Kesihatan Nasional, yang menyelia Hospital Tan Tock Seng dan Hospital Khoo Teck Puat, untuk mendapatkan komen.

‘Kemungkinan kurang serius’ daripada gelombang Covid-19 sebelumnya: pakar

Naib dekan penyelidikan di Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock Alex Cook berkata bahawa hanya dua kumpulan orang yang perlu sangat mengambil berat tentang kemungkinan gelombang Covid-19 yang akan datang – mereka yang berada dalam sistem penjagaan kesihatan dan mereka yang terdedah, seperti orang tua dan mereka yang belum diberi vaksin.

Beliau menyatakan bahawa dengan Singapura menyaksikan peningkatan kes denggi tahun ini, hospital mungkin melihat impak kompaun dalam peningkatan kemasukan ke hospital.

Baca Lagi | Hospital awam Singapura bersedia untuk mengetepikan lebih banyak katil untuk pesakit Covid-19, tiada rancangan untuk membekukan cuti

“Sebahagian besar mereka yang mendapat Covid-19 semasa gelombang yang disebabkan oleh subvarian BA.4 atau 5 akan mengalaminya sebagai selsema atau selesema yang teruk,” kata profesor bersekutu itu.

“(Kemungkinan gelombang) berkemungkinan kurang serius berbanding gelombang Omicron sebelumnya atau gelombang Delta

Read Previous

Watergate: Skandal untuk zaman yang masih boleh dikalahkan

Read Next

MRT Corp mempertahankan jemputan talian Putrajaya kepada Najib, berkata kerana dia menulis tweet cinta untuk kereta api

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here