The Malaysia Post

Jurugambar Singapura menuduh artis Luxembourg meniru karyanya untuk memenangi anugerah

Seorang jurugambar Singapura menuduh seorang artis yang berpangkalan di Luxembourg menyalin karyanya sebagai sebahagian daripada lukisan, yang kemudiannya dipamerkan di sebuah pameran dan memenangi hadiah wang tunai €1,500 (RM6,917) untuknya.

Jurugambar, Zhang Jingna, 34, memberitahu HARI INI: “Ia mengecewakan dan menjengkelkan, terutamanya apabila saya diberitahu bahawa karya seni ini telah memenangi hadiah dan dia dengan bangganya menuntut kredit penuh untuk kerja itu dan membuat akhbar dengannya.” Zhang, yang juga dikenali sebagai “zemotion” di akaun media sosialnya, berpangkalan di Amerika Syarikat. Dia tersenarai dalam senarai Forbes 30 Under 30 Asia pada 2018 dan karyanya telah muncul dalam pelbagai edisi majalah fesyen Elle dan Vogue.

Pada 1 Jun, dia menyiarkan di Instagram perbandingan sebelah menyebelah fotonya dan karya seni oleh pelajar seni Luxembourg Jeff Dieschburg.

Foto itu, yang menampilkan model Korea Selatan Ji Hye Park, pada asalnya diambil untuk cerita muka depan Harper’s Bazaar Vietnam keluaran November 2017.

Foto Zhang dan karya Dieschburg sangat serupa, tetapi dengan sedikit perbezaan seperti warna pakaian model dan arah yang dia hadapi.

Zhang berkata bahawa dia dimaklumkan mengenai karya seni itu menjelang akhir Mei apabila dua orang dari Luxembourg menghantar e-mel kepadanya tentang kemungkinan kes plagiarisme.

Salah seorang daripada mereka melihat karya seni yang dipaparkan di Contemporary Art Biennale di Strassen, Luxembourg tahun ini, manakala seorang lagi melihat lukisan itu apabila Dieschburg menyiarkannya dalam talian sekitar setahun yang lalu.

Untuk karya seni itu, Dieschburg memenangi Prix d’Encouragement, anugerah untuk artis baru muncul di biennale, yang diadakan di Pusat Kebudayaan Paul Barble pada Mei tahun ini.

Delano, penerbitan bahasa Inggeris untuk ekspatriat yang tinggal di Luxembourg, melaporkan bahawa juri yang menganugerahkan hadiah itu sedang berunding dengan “pakar” berhubung dakwaan plagiarisme.

Zhang menulis dalam catatan Instagramnya bahawa apabila berhadapan dengan orang lain, Dieschburg menghantar e-mel kepadanya menyatakan bahawa dia “telah mencipta imej dengan cara artisanal dengan warna yang berbeza, menyelak foto itu dan menambah anting-anting dan pedang”.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan TODAY, peguam Dieschburg, Gaston Vogel, menghantar kompilasi 24 karya seni yang serupa dengan foto Zhang.

“Adakah dia memberikan kebenaran kepada semua orang ini?… Apakah jawapannya apabila ratusan orang lain melakukan perkara yang sama?” katanya, sambil menambah bahawa ia “tidak masuk akal” dan enggan mengulas lanjut.

Apabila ditanya sama ada Zhang mengetahui salinan ini, peguamnya, Vincent Wellens, berkata bahawa beberapa orang yang berkenaan telah meminta kebenaran manakala Zhang juga mengejar beberapa daripada mereka yang tidak.

Dia tidak mengetahui beberapa lukisan lain berdasarkan hasil kerjanya manakala yang lain telah menunjukkan “perbezaan besar berhubung dengan gambarnya”, tambahnya.

Jurugambar itu sendiri berkata: “Saya sentiasa gembira untuk membenarkan pelajar merujuk kerja saya untuk pengajian atau latihan, selagi ia bukan untuk portfolio rasmi, keuntungan komersial dan sentiasa dikreditkan.

“Tetapi orang yang menggunakan foto tanpa melesenkannya secara sah atau mendapatkan kebenaran berlaku terlalu kerap.” Sehari selepas siaran Zhang, seorang lagi artis Bekka Bjorke, yang berpangkalan di AS, melayari Twitter untuk menuduh Dieschburg menyalin karyanya juga.

“Dia nampaknya telah merobek fotografi saya sendiri berkali-kali juga,” dia tweet dan memasukkan gambar fotonya sendiri.

Baca Lagi | Jurugambar Singapura menuduh artis Luxembourg meniru karyanya untuk memenangi anugerah

Ketika ditanya sama ada dia berhasrat untuk mengambil tindakan undang-undang, Zhang berkata: “Saya tidak berhasrat untuk mengambil tindakan undang-undang. Kes seperti ini biasanya diselesaikan di luar mahkamah.” HARI INI telah menghubungi perbandaran Strassen di Luxembourg dan Bjorke untuk mendapatkan komen. – HARI INI

Read Previous

Netflix merancang rancangan realiti ‘Permainan Sotong’ dengan hadiah wang tunai yang besar, tiada akibat yang membawa maut

Read Next

Annuar Musa: Permohonan kini dibuka untuk Geran Kandungan Digital MDEC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.