The Malaysia Post

Annuar Musa: Permohonan kini dibuka untuk Geran Kandungan Digital MDEC

Agensi ekonomi digital terkemuka Malaysia, Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) telah membuka permohonan baharu untuk Geran Kandungan Digital di bawah Pakej Rangsangan Industri Kreatif Malaysia 2022 (Geran Kandungan Digital 2022) mulai Selasa (14 Jun).

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata Geran Kandungan Digital, yang diperkenalkan pada 2021, bertujuan membantu dan mempromosikan kesinambungan dan kemampanan pengamal industri kreatif negara, selaras dengan norma baharu berikutan pandemik Covid-19.

“Saya melihat Geran Kandungan Digital 2022 ini sangat penting dalam membantu pencipta kandungan digital merealisasikan idea mereka ke dalam produk sedia untuk dipasarkan. Pencipta kandungan digital mempunyai pelbagai idea menarik tetapi mereka menghadapi kesukaran untuk memulakan dan mendapatkan pembiayaan.

“Oleh itu, saya yakin melalui Geran Kandungan Digital 2022, MDEC bukan sahaja akan menyediakan akses kepada pembiayaan tetapi juga membantu mereka dalam menghasilkan kandungan digital yang boleh dipasarkan kerana idea mereka akan dinilai oleh panel pakar industri,” katanya dalam satu kenyataan. hari ini.

Geran Kandungan Digital 2022 menawarkan pembiayaan sehingga RM50,000 kepada syarikat, perusahaan dan syarikat milikan tunggal atau perkongsian liabiliti terhad (LLP) untuk membangunkan kandungan baharu atau sedia ada dalam pasaran dalam bentuk animasi, komik digital, media interaktif dan permainan digital .

Annuar berkata pemohon terpilih akan dijemput ke sesi pembentangan yang dijadualkan pada Ogos, sebelum kelulusan diumumkan selewat-lewatnya September 2022.

“Setelah diluluskan, penerima geran akan diberi tempoh enam bulan untuk melengkapkan kandungan digital mereka, termasuk sama ada Filem Animasi Pendek, Episod Perintis, Treler Pendek, kandungan untuk Pengumuman Perkhidmatan Awam, Permainan Digital/Media Interaktif Lengkap (Demo atau Prototaip) atau Komik Digital/Komik Mudah Alih Lengkap,” katanya.

Beliau berkata pada tahun lepas, menerusi Geran Kandungan Digital 2021, MDEC telah menerima 111 permohonan dengan jumlah geran RM1.9 juta diluluskan yang memanfaatkan 39 pemohon.

Menurutnya, Geran Kandungan Digital 2022 adalah sebahagian daripada siri inisiatif pembiayaan yang direka untuk industri kandungan kreatif untuk 2022.

“Industri kandungan kreatif digital adalah salah satu industri yang paling pesat berkembang dan salah satu industri tumpuan di bawah Malaysia Digital. Oleh itu, MDEC komited untuk memastikan industri menerima sokongan yang diperlukan untuk kekal berdaya maju, mampan dan berdaya saing,” katanya.

Baca Lagi | Annuar Musa: Permohonan kini dibuka untuk Geran Kandungan Digital MDEC

Sejak 2016, MDEC telah meluluskan 94 projek bernilai RM36.4 juta kepada syarikat kandungan kreatif digital untuk membiayai idea mereka di peringkat pembangunan dan memastikan ia mesra pelabur.

Pendaftaran Geran Kandungan Digital 2022 dibuka sehingga 29 Julai dan mereka yang berminat boleh melayari https://mdec.my/dcgprisma2022 untuk maklumat lanjut. — Bernama

Read Previous

Jurugambar Singapura menuduh artis Luxembourg meniru karyanya untuk memenangi anugerah

Read Next

Tinjauan: Pengguna tembakau di Malaysia mahu mengatakan dalam undang-undang yang mempengaruhi mereka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.