The Malaysia Post

Tinjauan: Pengguna tembakau di Malaysia mahu mengatakan dalam undang-undang yang mempengaruhi mereka

cigarettes

Credits: asbestos

Pengguna tembakau di Malaysia dan di negara lain tidak berpuas hati kerana undang-undang yang menjejaskan penggunaan mereka digubal tanpa input mereka, menurut tinjauan yang ditugaskan oleh Philip Morris International.

Responden berkata mereka ingin melihat penggubal undang-undang mengamalkan sikap yang lebih seimbang dalam bidang ini dan menjauhi larangan terang-terangan yang memihak kepada pengurangan bahaya, malah mereka yang bukan perokok lebih suka penyediaan akses dan maklumat mengenai produk alternatif bebas asap rokok.

Tinjauan yang dijalankan oleh firma penyelidikan bebas Povaddo mendapati bahawa 77 peratus responden menyatakan kepercayaan bahawa adalah lebih baik bagi pemimpin untuk meneruskan perubahan dasar yang akan membawa perubahan kecil dan beransur-ansur daripada perubahan yang meluas dan menyeluruh.

“Pemasukan pendekatan pengurangan kemudaratan dalam strategi yang bertujuan mengurangkan kelaziman merokok mempunyai potensi untuk memupuk penurunan yang lebih pantas dan boleh membolehkan kemajuan dalam bidang kesihatan awam,” kata pengarah urusan Philip Morris Malaysia Naeem Shah Khan dalam satu kenyataan.

Tinjauan itu juga mendedahkan bahawa responden Malaysia percaya bahawa maklumat salah dan salah maklumat yang semakin meningkat telah membawa kepada wacana yang semakin berpecah belah.

“Tinjauan ke atas lebih 44,000 orang dewasa di 22 negara termasuk Malaysia menunjukkan persetujuan kukuh dalam kalangan responden (88 peratus) bahawa apabila membuat keputusan yang menjejaskan kehidupan sebahagian besar penduduk, pemimpin mesti mendengar dan menyokong rakyat yang mereka wakili. ,” kata kenyataan daripada syarikat tembakau itu.

Selain itu, 82 peratus responden juga menjangkakan bahawa pemimpin akan menyesuaikan undang-undang dan peraturan berdasarkan fakta dan maklumat apabila perlu mengikuti perubahan teknologi.

Begitu juga, 81 peratus responden warganegara Malaysia yang berumur sah percaya keputusan penggubal dasar yang memberi kesan kepada masyarakat dan kesihatan awam harus berdasarkan sains dan fakta.

“Hasil daripada tinjauan ini menunjukkan kepentingan kepada orang ramai keputusan yang dibuat berdasarkan sains dan fakta serta kepentingan akses kepada maklumat mengenai alternatif bebas asap rokok,” tambahnya.

Tinjauan itu mendedahkan persetujuan kukuh antara responden bahawa mencari jalan tengah dalam isu mencabar boleh membolehkan kemajuan dengan 90 peratus responden percaya bahawa pemimpin perlu “mempertimbangkan semua perspektif – malah yang bertentangan dengan mereka sendiri”.

Hanya 31 peratus daripada orang dewasa yang dikaji merasakan bahawa cara kerajaan mereka mengendalikan isu-isu penting mewakili pandangan mereka sendiri.

Baca Lagi | Tinjauan: Pengguna tembakau di Malaysia mahu mengatakan dalam undang-undang yang mempengaruhi mereka

Tinjauan itu dijalankan dalam talian antara 5 dan 23 Februari, dan meninjau lebih 440,000 responden berumur 21 tahun ke atas di 22 negara termasuk Malaysia.

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mencadangkan undang-undang yang akan melarang penjualan semua produk tembakau kepada mereka yang lahir selepas 2005 walaupun mereka berumur 18 tahun atau umur semasa di mana merokok adalah sah.

Read Previous

Annuar Musa: Permohonan kini dibuka untuk Geran Kandungan Digital MDEC

Read Next

Taiwan berterima kasih kepada penganjur Piala Dunia selepas rujukan China dialih keluar daripada ID peminat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here