The Malaysia Post

Jabatan Imigresen: Rayhan Kabir akan dihantar pulang, dilarang masuk ke Malaysia

Jabatan Imigresen mengatakan hari ini pihaknya akan mengusir Md Rayhan Kabir, warga Bangladesh yang dikritik kerana mengkritik pengendalian migran Putrajaya semasa pandemik Covid-19 dalam dokumentari Al Jazeera.

Dalam satu kenyataan ringkas, agensi itu mengesahkan bahawa Rayhan ditangkap oleh kesatuan risikannya petang semalam di Setapak di sini, berikutan dua minggu pemburuan.

“Warganegara Bangladesh ini akan dideportasi dan disenarai hitam dari memasuki Malaysia selamanya,” kata Ketua Pengarahnya, Datuk Khairul Dzaimee Daud.

Rayhan menjadi sasaran perburuan pemerintah setelah kritikannya terhadap penahanan Putrajaya terhadap pekerja migran tanpa dokumen dalam dokumentari Al Jazeera bertajuk Locked Up in Lockdown Malaysia yang disiarkan pada 3 Julai.

Dalam video berdurasi 25 minit dan 50 saat yang dihasilkan oleh pasukan 101 Timur Al Jazeera, dia telah menuduh pihak berkuasa melakukan perkauman terhadap pendatang tanpa dokumen, dengan mendakwa bahawa menjadi pendatang tanpa izin di Malaysia bukanlah suatu jenayah.

Ini menyebabkan Kementerian Dalam Negeri mencabut izin kerja Rayhan di negara ini, sementara banyak orang Malaysia menggunakan media sosial untuk menyatakan kemarahan mereka terhadap Rayhan.

Pada masa yang sama, Bukit Aman juga memanggil 101 kru berita Timur untuk disoal siasat. Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador mengatakan bahawa polis dan Jabatan Peguam Negara (AGC) mendapati bahawa dokumentari itu mengandungi unsur-unsur menghasut.

Read Previous

Jordan Henderson dari Liverpool dinamakan Pemain Bolasepak Terbaik England

Read Next

Ku Li: Kerajaan Perikatan tidak stabil dan lemah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.