Amaran diberikan kepada warga-warga asing yang menetap di Malaysia membuat pernyataan yang merosakkan imej negara

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud.

Warganegara asing yang membuat pernyataan yang tidak tepat bertujuan merosakkan imej Malaysia akan menghadapi kemungkinan pencabutan pas mereka, kata Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud.

“Jabatan Imigresen mengingatkan semua warga asing terutama pemegang pas jangka panjang seperti Pas Pelajar, Pas Pekerjaan Sementara, Pas Kediaman dan lain-lain agar berhati-hati ketika membuat sebarang kenyataan.

“Mereka menghadapi risiko pencabutan pas mereka dan akan diminta meninggalkan negara ini segera jika pernyataan itu tidak tepat dan bertujuan untuk merosakkan citra Malaysia,” katanya kepada Bernama.

Dia mengatakan demikian ketika diminta untuk mengulas sebuah dokumentari berjudul “Locked Up in Malaysia’s Lockdown” yang dihasilkan oleh Al Jazeera.

Khairul Dzaimee berkata, dokumentari mengenai operasi imigresen semasa perintah kawalan pergerakan yang disifatkan oleh agensi berita antarabangsa sebagai perkauman dan tidak berperikemanusiaan tidak tepat kerana mereka mengabaikan fakta.

Wendy. V

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

View All Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *