The Malaysia Post

Taiwan berterima kasih kepada penganjur Piala Dunia selepas rujukan China dialih keluar daripada ID peminat

2022 Qatar World Cup

Credits: cdn

Kementerian Luar Taiwan menyatakan terima kasih pada hari Khamis selepas penganjur Piala Dunia di Qatar mengeluarkan rujukan kepada China untuk pelawat Taiwan yang memohon kad pengenalan yang berfungsi sebagai visa masuk.

Semua pemegang tiket Piala Dunia mesti memohon kad Hayya yang digunakan untuk mengenal pasti peminat, yang juga berfungsi sebagai visa Qatar mereka, tetapi kerajaan Taiwan menyatakan kebimbangan selepas mendapati sistem permohonan dalam talian tidak menyebut pulau itu.

Ia kemudiannya disenaraikan sebagai, “Taiwan, Wilayah China”, istilah yang sama-sama menimbulkan kemarahan kerajaan Taiwan dan ramai rakyatnya.

Bagaimanapun, lewat hari Rabu sistem itu mula menyenaraikan pulau itu hanya sebagai “Taiwan”, lengkap dengan bendera Taiwan.

Ia menandakan kemenangan yang jarang berlaku untuk Taiwan, yang kerajaannya dan ramai rakyatnya bergelut dengan tuntutan kedaulatan China.

Jurucakap Kementerian Luar Taiwan Joanne Ou memberitahu pemberita bahawa ini adalah “perkembangan positif”, dan menyatakan penghargaan atas reaksi pantas oleh penganjur.

“Kami merakamkan ucapan terima kasih dan ikrar atas niat baik ini,” tambah Ou.

Penganjur Piala Dunia masih belum mengulas mengenai perubahan itu.

Ketika ditanya mengenai aduan yang dibuat kepada penganjur Piala Dunia Qatar oleh pegawai Taiwan, jurucakap kementerian luar China Wang Wenbin berkata pada hari Rabu beliau ingin mengulangi bahawa “Taiwan adalah sebahagian daripada China”.

Taiwan bersaing di kebanyakan pertandingan sukan antarabangsa seperti Olimpik sebagai “Taipei Cina” untuk mengelakkan masalah politik. Ia belum layak ke Piala Dunia Qatar, tetapi bola sepak popular di Taiwan.

Taiwan tidak pernah bermain di pusingan akhir Piala Dunia dan tersingkir pada pusingan kedua kelayakan Asia untuk kejohanan 2022 tahun lepas selepas tewas kesemua lapan perlawanan.

Taiwan tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Qatar, yang, seperti kebanyakan negara, hanya mengiktiraf kerajaan China.

Baca Lagi | Taiwan berterima kasih kepada penganjur Piala Dunia selepas rujukan China dialih keluar daripada ID peminat

China, yang ingin menegaskan tuntutan kedaulatannya, telah meningkatkan tekanan bagi negara dan syarikat asing untuk merujuk Taiwan sebagai sebahagian daripada China dalam dokumen rasmi dan di laman web, selalunya menggunakan perkataan “Taiwan, Wilayah China”, atau “Taiwan, China”. — Reuters

Read Previous

Tinjauan: Pengguna tembakau di Malaysia mahu mengatakan dalam undang-undang yang mempengaruhi mereka

Read Next

Selepas percubaan, Amber Heard berkata dia masih sayangkan Johnny Depp (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here