The Malaysia Post

Tujuh kedudukan apabila Indonesia menempah tempat terakhir di pusingan akhir Piala Asia

Indonesia menundukkan Nepal 7-0 dan Jordan menewaskan bekas juara Kuwait 3-0 untuk melengkapkan padang bagi pusingan akhir Piala Asia 24 pasukan yang diperluaskan tahun depan pada malam terakhir aksi kelayakan pada Selasa.

Perlawanan akhir pusingan di Kuwait City menyaksikan Jordan mara sebagai pemenang Kumpulan A dengan tiga gol pada separuh masa kedua dan Indonesia mengetepikan Filipina sebagai pasukan terakhir daripada lima pasukan terbaik tempat kedua.

Pemain sayap Witan Sulaeman menjaringkan dua gol ketika Indonesia merangkul tempat kelayakan terakhir menentang Nepal, yang diturunkan kepada 10 pemain selepas lebih setengah jam apabila Suman Aryal dilayangkan kad kuning kedua.

Sudah 1-0 di hadapan, Indonesia menggandakan pendahuluan sebelum separuh masa dan mencurahkan lima gol lagi selepas rehat untuk memastikan kehadiran mereka di kejuaraan benua itu buat kali pertama sejak menjadi tuan rumah bersama pada 2007.

Malaysia, yang juga menjadi tuan rumah bersama pada 2007, tidak mara daripada kelayakan sejak 1980 tetapi membelasah Bangladesh 4-1 di Kuala Lumpur meletakkan mereka di belakang juara Kumpulan E Bahrain, yang mengesahkan tempat teratas dengan kemenangan 1-0 ke atas Turkmenistan.

Piala Asia 24 pasukan pertama akan dimainkan di tempat yang belum ditentukan selepas China menarik diri daripada menjadi tuan rumah acara itu kerana pandemik Covid.

Bahrain dan Malaysia menyertai pemenang Kumpulan B Palestin serta Uzbekistan, Thailand, India, Hong Kong, Tajikistan dan Kyrgyzstan untuk mara ke peringkat akhir.

Penyandang juara Qatar, Jepun, Arab Saudi, Korea Selatan, Syria, Australia, Iran, Iraq, Emiriah Arab Bersatu, China, Oman, Vietnam dan Lubnan telah pun menempah tempat mereka.

India menduduki tempat teratas Kumpulan D dengan kemenangan 4-0 ke atas Hong Kong, yang turut mara sebagai penamat tempat kedua.

Anwar Ali memberi pendahuluan kepada pasukan India kendalian Igor Stimac pada minit pertama apabila dia merembat ke bumbung gawang sebelum Sunil Chhetri menjaringkan gol antarabangsa ke-84 pada masa tambahan separuh masa pertama.

Gol lewat daripada pemain gantian Manvir Singh dan Ishan Pandita melengkapkan kekalahan itu.

Baca Lagi | Tujuh kedudukan apabila Indonesia menempah tempat terakhir di pusingan akhir Piala Asia

Palestin memperoleh tempat pertama dalam Kumpulan B pada awal Selasa dengan membelasah Filipina 4-0, manakala Uzbekistan memastikan mereka akan menamatkan saingan Kumpulan C dengan kemenangan 2-0 ke atas Thailand di tempat kedua.

Tajikistan menduduki tempat pertama dalam Kumpulan F dan mara bersama Kyrgyzstan selepas pasangan itu berkongsi keputusan seri 0-0 di Bishkek. — Reuters

Read Previous

Bursa Malaysia kekal rendah pada pertengahan pagi

Read Next

Bintang ‘Lightyear’ Chris Evans menggelar pengkritik perwakilan di skrin sebagai ‘bodoh’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.