The Malaysia Post

ATP akan membuat panggilan pada acara China 2022 dalam masa sebulan, kata pengerusi

Prospek kejohanan Shanghai Masters dan tiga lagi kejohanan lelaki yang berlangsung di China tahun ini kelihatan suram melainkan terdapat peningkatan pesat dalam situasi Covid-19 di negara itu, kata Pengerusi ATP Andrea Gaudenzi kepada Reuters.

China menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk di bawah protokol kesihatan yang ketat pada Februari tetapi hampir semua acara sukan antarabangsa lain di negara itu tahun ini telah dibatalkan atau ditangguhkan.

Empat acara itu, termasuk Masters, dijadualkan pada September dan Oktober dan Gaudenzi berkata keputusan mengenai nasib mereka akan diambil dalam bulan depan.

“Keputusan akan dibuat tidak lama lagi. Kami sedang berbincang dengan mereka mengenai protokol dan dalam perjalanan (ke hadapan),” kata Gaudenzi semasa temu bual.

“Tetapi saya fikir jika protokol terlalu ketat, agak tidak mungkin kita boleh menyuruh pemain terbang ke sana dan melakukan kuarantin. Keadaan ini agak mencabar di China.

“Kami belum membuat keputusan tetapi kami menjangkakan untuk membuat keputusan dalam bulan akan datang atau lebih.”

Terbuka Perancis baru-baru ini diadakan tanpa sebarang sekatan kesihatan dan tidak mungkin pemain akan bersetuju untuk pergi ke China jika terdapat sebarang tempoh pengasingan yang terlibat.

Selain Kejohanan Shanghai Masters 9-16 Okt, China dijadualkan menjadi tuan rumah Terbuka Chengdu dan Kejohanan Zhuhai, kedua-duanya bermula pada 26 September, dan Terbuka China dari 3-9 Okt di Beijing.

Tahun lepas, acara ATP Masters di Indian Wells telah dipindahkan ke Oktober daripada tempat biasa Mac untuk mengisi jurang yang ditinggalkan oleh pembatalan kejohanan China.

Mencari pengganti yang sama berprestij jika mereka dibatalkan lagi tahun ini adalah tidak mungkin, kata Gaudenzi.

“Kami perlu bersedia untuk menyesuaikan semula kalendar dan mencari pengganti acara setahun jika perlu, seperti yang telah kami lakukan dalam dua tahun lalu,” kata Gaudenzi.

“Tetapi sentiasa ada harapan bahawa keadaan mungkin juga berubah di sana. Kami akan menyesuaikan diri sebaik mungkin.”

Baca Lagi | ATP akan membuat panggilan pada acara China 2022 dalam masa sebulan, kata pengerusi

Jelajah wanita itu tidak mempunyai acara yang dijadualkan di China untuk 2022 kerana WTA berusaha mencari penyelesaian kepada kebuntuan dengan China berhubung isu Peng Shuai.

ATP kekal komited untuk mengadakan kejohanan di negara ini dan mengumumkan minggu lalu bahawa Shanghai Masters adalah antara lima acara ATP 1000 yang akan dimainkan selama 12 hari mulai 2023. — Reuters

Read Previous

Ahli Parlimen meminta DBKL menjelaskan siapa yang sebenarnya dibayar untuk tiang lampu 5G bandar

Read Next

Bekas PM berkata Putin ‘tidak boleh’, perang Ukraine boleh bertahan dua tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.