The Malaysia Post

Ahli Parlimen meminta DBKL menjelaskan siapa yang sebenarnya dibayar untuk tiang lampu 5G bandar

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mesti menjelaskan kontrak RM30.7 juta yang dilaporkan untuk memasang 200 tiang lampu pintar 5G di bandar raya itu selepas ia menafikan pemberiannya kepada Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB), kata Fahmi Fadzil.

Ahli Parlimen PKR Lembah Pantai itu berkata penjelasan adalah perlu kerana DBKL telah menafikan ia melantik SCIB melalui Ennova Sdn Bhd untuk jawatan itu, walaupun bekas firma itu memfailkan kepada Bursa Malaysia.

“Jadi, apa yang berlaku sebenarnya? Adakah Ennova dibenarkan untuk [mensubkontrakkan] kerja penggantian tiang lampu DBKL kepada SCIB, berdasarkan syarat kontrak Ennova-DBKL? “Berapakah jumlah sebenar yang dibayar oleh DBKL kepada Ennova untuk menukar 200 tiang lampu ini? “Kalau Ennova tak buat kerja ini, kenapa DBKL tak bayar terus kepada SCIB? Kenapa beri kontrak kepada Ennova kalau bukan Ennova yang buat kerja?” Fahmi menyoal DBKL.

DBKL semalam menafikan melantik SCIB sebagai kontraktor menggantikan 200 tiang lampu di Lembah Klang.

“Kami ingin merujuk kepada beberapa laporan media yang menyebut bahawa SCIB akan menjalankan beberapa kerja untuk DBKL.

“Kami tidak pernah memberi kuasa kepada mana-mana pihak ketiga untuk melantik SCIB atau mana-mana anak syarikatnya untuk menjalankan projek untuk DBKL,” Free Malaysia Today melaporkan majlis tempatan sebagai berkata.

Baca Lagi | Ahli Parlimen meminta DBKL menjelaskan siapa yang sebenarnya dibayar untuk tiang lampu 5G bandar

Pada 7 Jun lalu, Bernama melaporkan bahawa SCIB, melalui anak syarikatnya SCIB Properties Sdn Bhd, telah memperoleh kontrak kejuruteraan, perolehan, membina dan mengendalikan 200 tiang lampu di Lembah Klang daripada Ennova Sdn Bhd bernilai RM30.75 juta.

Read Previous

Menghargai Peranan Sheikh Mohammed Bin Zayed dalam mempromosikan Islam yang bertolak ansur

Read Next

ATP akan membuat panggilan pada acara China 2022 dalam masa sebulan, kata pengerusi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.