The Malaysia Post

Menghargai Peranan Sheikh Mohammed Bin Zayed dalam mempromosikan Islam yang bertolak ansur

Emiriah Arab Bersatu telah muncul sebagai penyokong utama toleransi beragama di dunia, baik di kalangan orang Islam mahupun di kalangan bukan Islam. Pope Francis mengembara ke Emiriah Arab Bersatu, menjadikannya negara Teluk pertama yang menerima Paus Katolik.

Tambahan pula, masyarakat Yahudi telah diberi kebenaran untuk membina rumah ibadat. Penganut Hindu juga telah diberi kebenaran untuk membina sebuah kuil. Gereja Jesus Christ of Latter-Day Saints, sebuah mazhab Mormon, akan membina sebuah kuil di Abu Dhabi tidak lama lagi.

Emiriah Arab Bersatu telah menunjukkan kepada orang bukan Islam bahawa hati Islam adalah besar, bahawa orang Islam bertolak ansur, bahawa mereka pada asasnya tidak bertoleransi terhadap agama lain, dan bahawa mereka boleh melibatkan diri dengan mereka pada kedudukan yang sama.

Konsep Emiriah Arab Bersatu adalah berdasarkan pengiktirafan bahawa terdapat ramai orang Islam yang tinggal di negara bukan Islam. Dan hanya jika rakan seagama mereka dilayan dengan baik di dalam negara Islam, orang bukan Islam dan negara Islam akan melayan orang Islam dengan lebih baik.

Orang-orang di Eropah dan Amerika yang bimbang tentang Islam berikutan serangan pengganas 11 September mendapati bahawa Emiriah Arab Bersatu menunjukkan bahawa umat Islam boleh menerima.

Emiriah Arab Bersatu mempunyai kuasa yang besar di belakang tabir. Ia menyediakan bantuan kewangan kepada rakyat Afghanistan. Diplomasinya yang cekap boleh dilihat dalam pelbagai cara, seperti memujuk Israel supaya tidak terlalu keras terhadap rakyat Palestin di Gaza, atau menggalakkan kerajaan India berhenti memaksa orang Islam meninggalkan masjid yang dipercayai umat Hindu dibina di atas runtuhan Hindu. kuil.

Inilah isu dan halangan yang ditangani secara senyap oleh diplomasi Emirati.

Secara teorinya, UAE mempunyai dua peranan: satu peranan awam dan satu lagi peranan peribadi. Dan kedua-dua pekerjaan membantu menggalakkan toleransi di seluruh dunia.

Dalam pengertian ini, Mohammed bin Zayed adalah wira bagi seluruh dunia Islam, kerana dia cuba memujuk dunia bahawa umat Islam adalah masyarakat global yang telah menerima norma dan peraturan zaman moden.

Ringkasnya, peranan Emiriah Arab Bersatu dalam menyebarkan toleransi harus diiktiraf oleh orang Islam dan bukan Islam di seluruh dunia.

Baca Lagi | Menghargai Peranan Sheikh Mohammed Bin Zayed dalam mempromosikan Islam yang bertolak ansur

Masa depan umat Islam bergantung kepada keupayaan mereka melihat kepentingan kemajuan dalam bidang sains, teknologi, politik, dan ekonomi. Umat ​​Islam boleh mengamalkan kedua-dua kepercayaan dan agama mereka pada masa yang sama.

Ini juga merupakan idea-idea yang sedang dilaksanakan di Emiriah Arab Bersatu di bawah Sheikh Mohammed bin Zayed. Negara-negara Islam yang lain berharap, dan semakin, mengikut telunjuk Sheik Mohammed bin Zayed.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahli Parlimen dan kumpulan hak asasi manusia meminta Saravanan menjelaskan mengapa dan bagaimana 25 agensi Bangladesh dibenarkan mengambil pekerja untuk Malaysia dipilih

Read Next

Ahli Parlimen meminta DBKL menjelaskan siapa yang sebenarnya dibayar untuk tiang lampu 5G bandar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.